10 агресивни породи кучета, които са най-подходящи за хора без деца

Неподходящи кучета за деца

Преди да подхванем темата нека разясним нещо: нито една порода кучета не е изначално агресивна. До голяма степен агресията при кучетата е обоснована от поведението на хората и възпитанието, което те са получили.

Според Американското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (ASPCA) обаче генетиката на кучето може да предразположи към определено поведение, включително агресия.

Разбира се, това държание варира дори при кучета от същата порода. Околната среда, социалните интеракции и ранното обучение също имат голямо влияние върху поведението на кучето.

Но колкото и добре да отглеждате някои породи е възможно те да са неподходящи кучета за деца.

Ето и списъка с потенциално агресивните породи кучета.

Акита Ину

Първоначално използван за охрана на царски особи и благородници в древна Япония, според Dog Time, Акита сега е известен като безстрашен, верен и пухкав спътник. Но тъй като тази порода първоначално е била създадена за охрана и защита, Акитата могат бързо да станат агресивни, ако не са обучени правилно.

Аляски маламут

Аляски маламут

Тази лоялна и предана порода се разпознава най-добре по пухкавата си опашка и значителните размери. Тъй като аляскин маламут е бил използван за теглене на шейна, според Американския киноложки клуб тази порода има тенденцията да проява глутническо поведение и ако не бъде социализирана от рано с деца, маламутът може да стане настойчив и да се опита да утвърди своята доминантност.

Сибирско хъски

Сибирското хъски изглежда като вълк със среден ръст. Бъдете внимателни обаче. Тази порода е силно независима и е известна със способността си да избяга от почти всяка обстановка. Макар и да не са агресивни по характер, хъскитата са трудни за трениране и изключително диви, което означава, че съвсем случайно могат да станат прекалено груби с малки деца.

Санбернар

Санбернар

Първоначално използвана за охрана на територията на швейцарския приют Сен Бернард, тази порода е най-известна със своите огромни размери. Това кученце със сигурност е любвеобилно и добронамерено, но като се имат предвид защитните му инстинкти и невероятната му маса, е възможно да прояви агресивно поведение към приятелите на вашите деца, въпреки че санбернарите са склонни да бъдат търпеливи с добре възпитани деца, които познават. Но могат да са и агресивни кучета.

Пекинез

Според Американския киноложки клуб, това царско кученце първоначално е създадено за управляващата класа на Древен Китай и очевидно тези императори са харесвали кучетата си мънички, могъщи и с гриви като лъвове. Няма нищо друго, което пекинезите да обичат повече от това да се гушкат по цял ден, и макар че търпят деца, те определено не обичат да бъдат яздени и могат да се опитват да хапят ако бъдат подразнени.

Булмастиф

Булмастиф

Според Американския киноложки клуб, това мускулесто куче-пазач, е било отгледано с цел да ловува бракониери в Англия. Въпреки че е прекрасен защитник и надежден спътник, е задължително да започнете обучението и социализацията му от рано. Булмастифите са със силна воля и подобно на други кучета-пазачи, няма да се поколебаят да атакуват, ако смятат, че семейството им е в опасност.

Ротвайлер

Ротвайлерите са една от породите, която най-често се свързва с агресивно поведение, въпреки че ако е добре обучен и правилно отгледан един ротвайлер със сигурност би бил прекрасен домашен любимец. Според Американския киноложки клуб, тази порода е известна с това, че е териториална и като се има предвид нейната сила и размери, е много възможно видното насилие да насърчи агресията у ротвайлера.

Чау чау

Чау чау

Според Американския киноложки клуб, Чау чау са най-известни с гривата си около главата и раменете, наподобяваща козина. Между това и малките му заоблени уши Чау чау със сигурност прилича на пухкаво плюшено мече. Въпреки че при правилно обучение Чау Чау показва силна привързаност, тази порода също може да бъде упорита и суровите методи на обучение (или липсата на подходяща дресировка) могат да го превърнат в агресивно куче, неподходящо за деца.

Чихуахуа

Знаем какво си мислите: Как би могло едно толкова малко куче да причини вреда? Тези кутрета може да са малки, но имат държанието на големи кучета. Чихуахуа, без подходящо обучение, могат да решат, че са “шефовете” в къщата и дори да започнат да ръмжат и да щракат със зъби към непознати или малки деца, когато се чувстват застрашени.

Кавказка Овчарка

В предвид, че тази порода е позната като руското куче-мече, не е изненада, че овчарката е също толкова известна със своите огромни размери, както и защитната си природа. Лоялно и смело, това гигантско кученце е най-щастливо, когато се грижи за стада и защитава семейството си. Но подобно на другите кучета-пазачи в този списък, тази масивна порода е силно териториална и не би отстъпила в бой, което я прави трудна за контролиране и неподходящо куче за семейства с малки деца.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати