Да се предпазим от акари и алергия

Акарите причиняват алергия

Преди няколко десетилетия алергиите бяха рядко срещано заболяване, в последните години те засягат все повече хора. В домовете има много причинители на алергии. Най-често това е домашният прах, в който има много акари, които са носители на алергени.

Акарите могат да бъдат открити в дюшеци, мокети, килими, тапицерии, възглавници, дрехи и други вещи, с които сме заобиколени в дома. Те са невидими, защото са само четвърт милиметър на дължина. Храната им се състои от мъртвия епидермис на човека. Изчислено е, че отделяме около 30 грама на седмица. Тези вредители живеят добре при топъл и влажен климат. Не оцеляват на температури под нула, както и над 60-градусови жеги.

В домовете с висока влажност те са в прекомерно количество. Такава среда се получава при температура на въздуха над 20 градуса в помещенията през зимата. Недобре вентилираните помещения са основната причина за огромното количество акари в затвореното пространство.

При спане човек отделя влага, която преминава към матрака и това завишава числеността на микроорганизмите.

Акарите са най-големият причинител на алергии, защото всеки човек реагира различно на влиянието от изпражненията им. Концентрирането само на няколко милиграма алерген в грам прах е в състояние да предизвика алергична реакция. Всеки акар произвежда средно по 20 изпражнения на ден, като те могат да предизвикат реакция дори след като акарът вече не е жив.

Положителният тест върху кожата не означава непременно, че акарите са причината за алергията. Само някои хора с положителен тест могат да имат алергия, причинена от акари. Затова резултатите от теста се обсъждат винаги с алерголог.

Предпазване от акари

В България са идентифицирани около 13 вида акари, като най-разпостранени са два от тях. За да се преборим с акарите, причиняващи алергии, трябва да се поддържа влажност по-ниска от 50 процента при температура в помещението 20 градуса през зимата.

Как да се предпазим от акари и алергия?

Мерките за борба с акарите включват на първо място прочистване на жилището от вещи, които събират най-много домашен прах. НЕРА филтърът на прахосмукачката е вече необходимост в дома. Смяната на спалното бельо трябва да се извършва редовно, а изпирането му да бъде на температура над 60 градуса. Спалните матраци трябва да се излагат често на пряка слънчева светлина и да се почистват и изпират редовно, а стаите да се проветряват всеки ден. Добре е след ставане от сън да се изчака влагата да се отдели преди леглото да се покрие.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати