По-екологична Коледа? Ето как!

Коледа

Големите празници са свързани с много почивни дни. Те са и поводи за чести сбирки с приятели и роднини. Те пък са свързани с повече пазаруване, повече готвене, повече хапване и повече пиене. Коледните празници обикновено са най-често свързани с изобилието, което носят. Това обаче води до огромни количества отпадъци ежегодно.

Ежегодно само в Европейския съюз се изхвърлят по близо 180 килограма храна на човек! У нас- изхвърлената храна годишно е 700 хиляди тона. Само по празниците тя достига до 10 000 тона! Едновременно с това, 36 милиона души в Европа не могат да осигурят прехраната си.

Всички тези цифри неизбежно водят до повече осъзнатост. Така, все повече хора търсят начини да направят живота си и Коледа малко по-екологична.

По-екологична Коледа? Ето как! Това не означава да прекарате празниците в лишения, а да живеете осъзнато, с мисъл за околната среда и за останалите, които не могат да си позволят всичко, което имате вие.

Стъпките са лесни. Една от тях – спрете да купувате тематични коледни дрехи. Тениските, жилетките, шапките и пуловерите обикновено са от изкуствени материи, често съдържат пластмасови пайети, камъчета или носове на елени и лампички на шейни. Това е дреха, която вероятно ще облечете еднократно. Вместо това, инвестирайте в качествен пуловер в коледни цветове: зелено или червено. Него ще можете да носите през цялата зима, а по празниците ще придаде повече дух и атмосфера!

Екологична коледна украса

Направете коледната украса от храна. Така ще е хем по-забавно, хем по екологично.

Изберете истинско коледно дръвче, вместо пластмасово. От това има много ползи – на първо място, пластмасата е вредна за околната среда. Обикновено изкуствените елхи са направени от най-евтината пластмаса, която има кратък живот и не се разграждат.

Плюсовете на живото дръвче – то мирише прекрасно, по-красиво е, може да се рециклира. Можете да изберете дори елха в саксия. Вариантите ви са да я отглеждате до следващата Коледа или пък след празниците да я засадите.

Избягвайте пластмасовите панделки и опаковки за еднократна употреба. Обикновено ги изхвърляме веднага след празниците. Рециклирайте опаковките на подаръци от миналата година или изберете текстилни панделки. Това придава и повече стил.

Не използвайте гирлянди – те са съставени изцяло от пластмаса, имат кратък живот, а и вече не са на мода! Вместо това, наблегнете на енергоспестяващи лампички, които ще имат дълъг живот. Можете да изберете и специални соларни светлини, за които не е необходим дори ток.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати