ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Есен е: Време е да внесете цветята на топло

Есен е: Време е да внесете цветята на топло

есента е време за прибиране на топло

През пролетта повечето от саксиите с цветя биват изнасяни на открито. Там цветето наистина се освежава и съживява, с притока на кислород и светлина. Това им помага да се развиват по-бързо.

Есента е времето, когато растенията трябва да се приберат на топло. Този процес не бива да стане веднага и без подготовка. Правилната климатизация ще помогне на цветето да се адаптира към промяната.

Първите стъпки трябва да започнат с падането на температурите под 10 градуса през нощта и задържането им на тези нива за няколко дни. Първоначално привикването е добре да започне през деня. Цветето се вади навън сутрин и се прибира в помещението вечер. За да се избегне напълно стресът от тази промяна, процесът е добре да продължи около 10 дни.

Другият важен момент е в същността на грижите, които се полагат за растението навън и в закрито пространство. Стайното цвете се нуждае от по-малко вода в сравнение с живота на открито през лятото.

Съществува разлика и във влажността на въздуха. През зимата въздухът вътре е по-сух заради отопляването на стаите и това налага цветята да се пръскат с пулверизатор или да се овлажнява по друг начин въздухът около тях.

Следващата стъпка преди окончателното прибиране на цветето е да се провери за наличие на насекоми. Те също търсят защита от студа и често я намират сред листата и цветовете на растенията.

прибиране на цветята на топло

При евентуално вкарване на саксия с насекоми, ще бъдат заразени и останалите цветя в това помещение. Добра идея е да се изкъпят цветята преди да бъдат позиционирани на местата си. Така се сваля праха от тях и се унищожават евентуалните насекоми.

Другият спешен за решаване въпрос е дали цветето има нужда от присаждане. Някои растения се чувстват по-добре, ако им се смени саксията през есента.

Както при всички живи видове, при цветята също се получава реакция заради новите условия на живот, на които ги подлагаме. Те реагират различно. При някои започва окапване на листата, при други капят цветовете.

При други видове цветето пожълтява и спира растежа си. След като премине климатизирането от прибирането на цветето на топло, то отново възвръща нормалното си състояние.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати