Заради тези грешки при пране съсипвате дрехите си

Грешки при пране

Може да си мислите, че няма нищо по-просто от това да почистите дрехите си в пералня, но дори и тази тривиална задача има много повече тънкости, отколкото бихте могли да си представите.

По-долу са описани 6 често срещани грешки при пране, които намаляват качеството и дълготрайността на вашите дрехи.

Вижте ги и ги избягвайте, защото те водят до съсипване на дрехите ви.

1. Твърде висока температура на водата

Дрехите запазват формата и цвета си по-добре, ако ги перете на по-ниски температури. Винаги четете на етикета на облеклото каква трябва да е температурата на пране.

2. Зареждате пералнята с много мръсни дрехи

Пране

Силно замърсените дрехи трябва да бъдат предварително накиснати и изтъркани на ръка. Или пък да бъдат третирани със средство за отстраняване на петна. В противен случай мръсотията може да не излезе напълно при пране в пералнята.

3. Слагате прекалено много почистващ препарат или омекотител

Твърде много почистващ препарат може да задръсти контейнера с перилния препарат и да причини неприятна миризма, докато твърде много омекотител за дрехи прави тъканите по-малко лесни за изплакване. Не забравяйте да прочетете дозировките, посочени на опаковката, и не забравяйте да използвате мерителната чаша.

4. Използвате на омекотител за всички видове дрехи

Прах за пране

Освен че прави тъканта по-кадифена, омекотителят за бельо улеснява гладенето на дрехите. Въпреки това с течение на времето намалява попиваемостта на тъканите, така че е добра идея да не го използвате при пране на кърпи, спортни дрехи или други предмети, изработени от микрофибър, спандекс или еластан.

5. Сушите дрехите неправилно

Неправилното изсушаване съсипва дрехите ви толкова, колкото грешките при пране. Не използвайте автоматично сушене прекалено често, тъй като това ще доведе до износване на нещата и загуба на цвят по-бързо.

6. Не почиствате пералнята си

Зареждане на пералня

Поне веднъж месечно поставете в машината за пране 1 с.л. сода бикарбонат или прах за пране. Включете пералнята за кратко пране и я изплакнете. Ако не правите тази процедура, има риск пространството да се замърси и след това самото пране да мирише лошо, да не е достатъчно чисто и да се захабят материите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати