ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Съвети при пране с пералня

Съвети при пране с пералня

съвети за пране с пералня

Пералнята яде ли чорапите ви? Боядисвате ли любимите си бели дрехи без да искате? Вадите ли ги един размер по-малки след пране? Въпреки, че по-голямата част от прането на дрехи се върши от самата пералня, все пак има някои неща, които зависят от нас.

Едно от най-очевидните неща е настройването на правилната температура. В повечето случаи, 40 градуса е универсална температура и повечето дрехи се перат на нея. Обаче, понякога може да се окаже, че тя не е подходяща.

Освен програмите, които са на самата пералня и казват кои дрехи на колко градуса се перат, обръщайте внимание и на етикетите им. Когато си купите нещо ново, не режете етикета, а го оставете, за да може да прочетете на него как се пере. Дори и да не разбирате символите, изобразени на него, потърсете в интернет. Повярвайте ми, много по-лесно е, отколкото изглежда.

Още по-лесно би било, ако притежавате дрехи, които са главно само от един тип материя или от два. Така ще ги заредите заедно в пералнята и няма да направите грешка с избора на програма.

Понякога разделянето на цветно от бяло пране не е достатъчно. Някои от белите ви блузи може да имат дребни червени или черни елементи по тях. При пране те могат да пуснат леко оцветяване и, макар и да не са достатъчно силни, за да оцветят другите дрехи, все пак могат да боядисат самата дреха, на която са.

пране в пералня

За да намалите риска от оцветяване на дрехите, използвайте салфетки за пералня и сушилня (dryer sheets). Те ще абсорбират цвета и ще намалят шанса той да се разнесе по дрехите ви. За цветните дрехи също е полезно, защото все пак може да се появи оцветяване на някои по-светли места.

Освен за абсорбиране на цветове, кърпичките за пералня също намаляват статичното електричество на дрехите и събират по себе си голяма част от космите и влакната.

И още един съвет за пране в пералня - използвайте омекотител! Кърпи, които се перат без омекотител, с времето стават сухи и дори твърди, а с него те запазват мекотата си за много по-дълго време. Освен че придава допълнителна свежест към аромата на дрехите, той ги запазва за по-дълго и наистина им придава мекота.

Когато изперете дрехите си и ги извадите от пералнята, проверете гуменото й уплътнение по краищата. Може да се окаже, че някои от чорапите ви се е скрил там. За да сте още по-сигурни, че няма да губите чорапи, намерете комплектите им още при простирането и ги сложете един до друг.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати