Какво да ядем по време на пости

Постни храни

Старо поверие гласи, че спазването на постите допринася за отдалечаване на злото, обуздаване на похотта, лъжите и всички онези лоши човешки пороци, т.е. основното му предназначение е извисяване на духа на човека.

През този период трябва да бъдем по-смирени и да помагаме на близките си. Не трябва да се гневим, да завиждаме, както и да бъдем алчни.

Придържането към определен хранителен режим също е съществена част от постите, като това е начин за пречистване на тялото и душата. Какво да ядем по време на пости?

Разрешени храни при пости

Разрешените храни при пости са растителните, т.е. плодове (пресни или изсушени), пресни зеленчуци или такива кисели и туршии. Разрешени са още: гъби, орехи, каши, които са приготвени само и единствено с вода. Разрешени хлябове са: черният, типовият и сухарите, а от напитките, освен вода, може да се пие и чай.

Към позволените храни при пости спадат още: акаронените изделия, соеви продукти, ориз, зърнени продукти, халва и локум.

Фъстъци, бадеми, орехи, лешници и така нататък са засищащи и полезни храни, които спокойно можете да добавите към менюто си, независимо дали ще са печени или солени. Ядките са богати на протеини, минерали и полезните омега-3 мастни киселини, които подпомагат сърдечната дейност, но допустимото количество на ден е 50 г

Забранени храни при пости са месо, риба, мляко, яйца, гевреци, бонбони, майонеза. Рибата е позволена единствено на Благовещение и Цветница.

Какво трябва да знаем още за Великденските пости?

- Великденските пости са едни от най - строгите пости. По време на тези пости е забранен приемът на алкохолни напитки, дори и пушенето.

- Чистият понеделник (който всъщност е първият понеделник от постите) се налага пълно въздържание от храна. Вторник и четвъртък са дни, в които няма грам мазнина, а в останалите дни са позволени: вода, хляб, компоти, плодове и зеленчуци.

В събота и неделя са позволени растителните мазнини в много малки количества, както и много малко алкохол в неделя.

За някои хора е лесно да планират какво да ядат по време на пости, но начинаещите имат имат от напътствия. За да помогнем в избора на постни рецепти на всички вас, сме направили горната галерия.

Вижте някои идеи за ястия по време на пости.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати