Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Какво да ядем по време на пости

Какво да ядем по време на пости

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
5311834
Хумус

Старо поверие гласи, че спазването на постите допринася за отдалечаване на злото, обуздаване на похотта, лъжите и всички онези лоши човешки пороци, т.е. основното му предназначение е извисяване на духа на човека.

През този период трябва да бъдем по-смирени и да помагаме на близките си. Не трябва да се гневим, да завиждаме, както и да бъдем алчни.

Придържането към определен хранителен режим също е съществена част от постите, като това е начин за пречистване на тялото и душата. Какво да ядем по време на пости?

Разрешени храни при пости

Разрешените храни при пости са растителните, т.е. плодове (пресни или изсушени), пресни зеленчуци или такива кисели и всякакви туршии. Разрешени са още: гъби, орехи, каши, които са приготвени само и единствено с вода. Разрешени хлябове са: черният, типовият и сухарите, а от напитките, освен вода, може да се пие и чай.

Към позволените храни при пости спадат още: акаронените изделия, соеви продукти, ориз, зърнени продукти, халва и локум.

Фъстъци, бадеми, орехи, лешници и така нататък са засищащи и полезни храни, които спокойно можете да добавите към менюто си, независимо дали ще са печени или солени. Ядките са богати на протеини, минерали и полезните омега-3 мастни киселини, които подпомагат сърдечната дейност, но допустимото количество на ден е 50 г

Забранени храни при пости са месо, риба, мляко, яйца, гевреци, бонбони, майонеза. Рибата е позволена единствено на Благовещение и Цветница.

Какво трябва да знаем още за Великденските пости?

- Великденските пости са едни от най - строгите пости. По време на тези пости е забранен приемът на алкохолни напитки, дори и пушенето.

- Чистият понеделник (който всъщност е първият понеделник от постите) се налага пълно въздържание от храна. Вторник и четвъртък са дни, в които няма грам мазнина, а в останалите дни са позволени: вода, хляб, компоти, плодове и зеленчуци.

В събота и неделя са позволени растителните мазнини в много малки количества, както и много малко алкохол в неделя.

За някои хора е лесно да планират какво да ядат по време на пости, но начинаещите имат имат от напътствия. За да помогнем в избора на постни рецепти на всички вас, сме направили горната галерия.

Вижте някои идеи за ястия по време на пости като любим хумус, постна лещичка и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати