Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Рецепти за деца с пъдпъдъчи яйца

Рецепти за деца с пъдпъдъчи яйца

Всички последни проучвания сочат, че трябва редовно да поднасяме пъдпъдъчи яйца на децата. Изследванията показват, че пъдпъдъчите яйца са полезни по редица причини.

Този деликатес предпазва децата от рахит, способства за растежа им, подсилва детския имунитет, подобрява паметта им и дори им помага за лесното учене.

Но на много родителите не им хрумват рецепти за деца с пъдпъдъчи яйца. Ето защо тук ще ви предложим няколко по-различни идеи.

Салата с пъдпъдъчи яйца

Можете да приготвите на децата си зелена салата от няколко накъсани на дребно и добре измити листа айсберг, печен патладжан и 3-4 печени пъдпъдъчи яйца. Подправете с малко зехтин (още по-добре ще е, ако разполагате с орехово масло), добавете настъргано сирене и предложете това свежо изкушение на децата си.

Фалшива супа топчета

За тази рецепта си пригответе няколко обелени картофа, 1 обелен морков, 1 глава кромид лук, 1 ч.л. масло, 10-тина сварени и обелени пъдпъдъчи яйца и няколко стръка магданоз.

Кипнете достатъчно количество вода, добавете щипка сол и пуснете последователно да се варят нарязаните морков, лук и картофи. Когато зеленчуците омекнат, прибавете маслото и ситно нарязания магданоз.

Пасирайте вече готовата супа и прибавете към нея пъдпъдъчите яйца, които ще играят ролята на фалшивите топчета. Ако яйцата ви се виждат прекалено големи за децата, нищо не ви пречи да ги разполовите.

Мини пици

Когато приготвяте каквото и да е за децата си, ви препоръчваме да използвате домашно приготвено тесто. Постелете хартия за печене на дъното на тава и с помощта на гърлото на чаша изрежете кръгчета от тестото и ги поставете на достатъчно разстояние в тавата.

Намажете ги с доматен сос, както се прави и с традиционна пица и го пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се запекат.

Сега вече вложете целия си творчески талант, но за очи на мини-пиците Личица можете да използвате разрязани на две сварени пъдпъдъчи яйца, за нос резенче маслина или пък изрязан под формата на нос кашкавал, сирене или чушка. Устата можете да направите отново от чушка или пък от шунка. Просто импровизирайте!

Вариантите с пъдпъдъчи яйца са безброй. С тяхна помощ можете да сготвите още гнезда от кайма, хапки за гости, великденски салати, свежи сандвичи, солени рула от кайма.

Вижте в горната галерия още рецепти с пъдпъдъчи яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати