Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Каква порода куче да избера?

Каква порода куче да избера?

Аника ВойтАника Войт
Експерт
107365
Корги

В света има толкова много различни породи кучета. Някои от тях са популярни при нас, други дори не сме ги чували. Ако се замисляте да си вземете куче, е нормално да си задавате въпроса: Каква порода куче да избера?

При избора на куче трябва да се вземат предвид възрастта на собственика, естеството и степента на заетост. Също така е важно къде живее човекът (в малък или просторен апартамент, в градска къща или селска вила).

В допълнение, собственикът може да има свои собствени предпочитания. Например, един да харесват малко джобно куче като чихуахуа, друг предпочита гигантско куче като немски дог. Някой ще хареса тихо куче като басенджи, което лае само в изключителни случаи, а някой ще бъде щастлив с куче, което вие повече като хъски.

Обмисляйки какво куче да си вземете, анализирайте собствения си график и отговорете на редица въпроси, които улесняват подхода към избора на куче. Присъствието на животно в къщата включва:

- Допълнителни финанси. Преценете собственото си материално състояние. Ще има ли достатъчно финанси, за да се осигури нормален живот и добро хранене за новодошъл член на семейството;

- Време, дадено на куче от всяка порода. Необходимо е свободно време за ежедневна грижа. Кучето изисква внимателна грижа, в противен случай здравето на домашния любимец ще започне да се влошава, а външният вид ще се промени към по-лошо;

- Отговорете сами с каква цел се придобива кучето. Имате ли нужда от придружител, охранител на къщата или планирате да станете професионален животновъд и да печелите пари. Може да не е необходимо да закупите скъпо чистокръвно куче, ако просто имате нужда от другар и приятел. Във всеки случай, ако гледате животни, се целете към овчарските кучета;

- Понякога появата на четириног приятел изисква от собственика да промени режима на деня. Дали човек ще хареса това решение? С домашен любимец трябва да го извеждате всеки ден и да отделяте много време и внимание на игри и обучение на кучето;

- Условията на живот (апартамент или селска къща с двор) също са важни при избора на порода куче. Жилищната зона ви позволява да вземете едра порода кучета или декоративно куче. Едва ли е уместно да държите лабрадор или немска овчарка в едностаен апартамент. Важно е да се обмисли предварително възможността за оставяне на кучето в друга къща, в случай на необходимото заминаване.

- Оценете себе си като личност. Активните спортисти и тихите домакини се нуждаят от различни животни. Първите ще се нуждаят от активни породи кучета, а вторите - от мързеливи кучета.

А ако все още се чудите какво куче да си вземете, вижте в горната галерия някои популярни породи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати