Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Идеи за уникално вкусен хумус

Идеи за уникално вкусен хумус

Хумус със зелени подправки

Хумус е традиционна разядка в страните от Близкия Изток. Той се приготвя от сварен нахут, към който се добавят различни подправки и добавки. Един семпъл хумус се прави от нахутени зърна, сусамов тахан, лимонов сок, чесън и морска сол.

Хумусът е храна с много стар произход, която според летописите е била любима на султан Саладин, основател на династията Аюбиди.

Днес хумусът е предпочитана разядка в целия свят. Хранителната информация за хумуса разкрива, че това е здравословно ястие, съдържащо протеини, въглехидрати и богати количества витамин С и желязо. 

Нахутът осигурява необходимите диетични фибри, за които е известно, че намаляват нивата на холестерола и риска от сърдечни заболявания. Сусамовите семена, намиращи се в тахана, доставят важна незаменима аминокиселина, наречена метионин.

В допълнение нахутът осигурява хранителни вещества, благоприятстващи контрола на нивата на кръвната захар, което го прави отлично допълнение към диетата на диабетик.

Методът на ядене на хумус обикновено включва потапяне на обикновен лаваш, плосък хляб, крекери със сусам или тортила чипс в хумусната смес. Освен това може да се гарнира с печена на скара риба, грилован патладжан, сварено пилешко месо, фалафели от нахут и сушени меса. 

Хумусът се поднася още с нарязани краставици, домати, твърдо сварени яйца и сотирани гъби.

Как се прави хумус?

Най-лесният начин да приготвите хумус е, като смелите обелен консервиран нахут и го овкусите с любимите си подправки.

Ето и една базова рецепта за хумус:

Рецепта за хумус

Необходими продукти: 300 сварен хумус, 2 с.л. сусамов тахан, лимонов сок на вкус, сол, 2 скилидки чесън, 1 щ. черен пипер, 1 щ. кимион, 1 щ. червен пипер, зехтин

Начин на приготвяне: Обелете всички зърна хумус и ги смелете в чопър заедно с останалите посочени съставки и струйка зехтин. Ако сместа е много гъста, добавете малко от водата на сварения нахут. Пасирайте до гладка смес. Поднесете с препечен хляб.

Към тази рецепта за хумус можете да включите и други продукти. Вижте в галерията ни какво още да добавите, за да имате вкусен и разнообразен хумус всеки път.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати