Никога не перете тези дрехи в пералня! Ще ги съсипете!

Никога не перете тези дрехи в пералня!

Да перем дрехите си в пералня е от лесно по-лесно, както се казва. Необходимо е единствено да сте запознати с етикетите, оказващи на каква температура трябва да бъдат изпрани дрехите и да прочетете упътването на самата пералня, която използвате.

Има обаче и много дрехи, на които или нарочно сме отрязали етикетите, за да не дразнят кожата ни, или пък директно сме ги закупили без такива, оказващи как правилно да бъдат изпрани дрехите.

Няма как да обхванем всички материи, използвани за направата на дрехи и да ви запознаем кое как се пере, но ще ви покажем кои дрехи не трябва да пускате в пералнята, а да перете единствено на ръка.

1. Дрехи с декоративни елементи

Дори на етикета на съответната дреха да пише, че е възможно да бъде изпрана в пералня, ние не ви го препоръчваме, ако искате да запазите декоративните елементи за по-дълго време.

В случая центрофугата на пералнята би била техен враг. Перете тези дрехи само на ръка и то най-добре като ги обръщате обратно - декоративните елементи да се падат от вътрешната им страна по време на прането.

2. Вълнени дрехи

Дрехи, които се перат само на ръка

Освен ако не искате да превърнете собствения си вълнен пуловер в такъв, който би паснал на размерите на вашето 5-6 годишно дете, то никога не перете вълнени дрехи в пералнята, дори и на ниски градуси.

Те са много чувствителни към температура, центрофуга и т.н. Накисвайте ги в хладка вода и ги перете само с препарат, предназначен за плетени материи.

3. Дантелени дрехи

Поредните деликатни тъкани, на които центрофугата на пералнята няма да се отрази добре. А ако все пак много държите да перете машинно подобни материи, то винаги ги перете прибрани в отделна текстилна торба за пране, на ниски градуси и без центрофугиране.

4. Вратовръзки

Те не се перат в пералня, а само и единствено на ръка. В случай, че не ви се занимава, а същевременно сте събрали добро количество от мръсни вратовръзки, то ги предайте на химическо чистене.

5. Официални костюми и кожени дрехи

Пълна забрана на прането в пералнята. Подобни дрехи се предават само и единствено на химическо чистене. Те са крайно неподходящи дрехи за пералня.

6. Кожени дрехи

Коженото яке, дамските чанти и изделията от кожа не е желателно да се перат в пералня. Те също изискват специализирано почистване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати