Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Ползи и приложения на сладките картофи

Ползи и приложения на сладките картофи

Сандвич с авокадо и печени батати

Сладките картофи, или малко по-цветната версия на обикновените картофи, имат много предимства, тъй като са богат източник на фибри, витамин А, минерали като желязо, мед, но също така и витамини C, B2, B6, D и E.

В допълнение, сладките картофи съдържат бета каротин. който предпазва от рак на белия дроб. Според Американската диабетна асоциация сладките картофи са идеалният избор по отношение на приема на въглехидрати при хора с диабет, регулиране на нивата на кръвната захар и предотвратяване на инсулиновата резистентност.

Какви други ползи от сладките картофи са известни?

Витамин С, присъстващ в сладките картофи, стимулира производството на колаген, който поддържа еластичността на кожата. Ядливата част на растението е богата на антиоксиданти, които се борят, както вече е известно, срещу свободните радикали, поддържайки тялото младо и здраво. И тъй като сладкият картоф съдържа витамин В6, той помага за предотвратяване на сърдечни пристъпи. 

Калият стабилизира кръвното налягане, а бета каротинът и витамин С укрепват имунитета. Едно от предимствата на сладките картофи е, че те имат успокояващ ефект върху стомаха и червата и са ефективни при лечение на стомашна язва. И ценният калий помага за отпускане на тялото, като облекчава мускулните крампи. Магнезият, присъстващ и в сладките картофи, също помага да се отпуснете.

Освен полезни обаче сладките картофи са и много вкусни. Те напомнят на тиква и могат да се използват както в десерти, така и в солени ястия.

Какви са кулинарните приложения на сладките картофи?

Можете да направите класически сладки картофи на фурна, сладолед от сладки картофи, пълнени сладки картофи.

Пюре от сладки картофи е друга класическа опция. Чипс от сладки картофи пък е здравословна алтернатива на снакса от обикновени картофи. Кремсупата от сладки картофи също е вариант.

Истината е, че сладките картофи позволяват да експериментирате доста заради своя деликатен вкус. Единствено трябва да помните, че те са значително по-твърди и при готвене на сладки картофи ще ви трябва остър нож, за да ги почистите и нарежете.

Освен това може да ви отнеме и повече време, докато се изпекат. Но повярвайте, крайният резултат ще си заслужава! Рецептите със сладки картофи винаги са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати