Най-важни грижи при отглеждане на заек Холандско джудже

Отглеждане на заек Холандско джудже
Снимка: pixabay.com

Зайците Холандско джудже не могат да останат незабелязани, те са изключително очарователни. Заек Холандско джудже със смешни уши и необичайни навици е наслада за любителите на животни. Такива домашни любимци не драскат с ноктите по мебелите (за разлика от котките), не изискват редовни разходки (като кучета), не издават излишни звуци през нощта като чинчилите и хамстерите.

В допълнение, заекът от порода холандско джудже бързо се привързва към собственика, радва със забавния си външен вид и поведение, поради което винаги са обичани както от възрастни, така и от деца.

Трябва да отбележим също, че зайците Холандско джудже са изключително чисти животни, което прави отглеждането им е леко. Трябва обаче да се спазват определени правила, така че вашият домашен любимец да се чувства уютно и комфортно в дома си.

Ето основни грижи при отглеждане на заек Холандско джуждже.

Вашият домашен любимец ще се нуждае от клетка, която ще гарантира безопасността му в тези случаи, когато сте заети и зайчето не е във вашето зрително поле. Трябва внимателно да подходите към избора на място за клетката на заека - тя трябва да бъде поставена на място, далече от отоплителни уреди и телевизор.

В никакъв случай не дръжте домашния си любимец в клетка през цялото време - животното трябва да се разхожда на свобода. Това е изключително важно за нормалното му развитие и благополучие.

Заекът не трябва да се къпе без особена нужда. Той сам се справя с хигиената. Единствените изключения са случаите, когато вашият домашен любимец е мръсен и не може сам да почисти сам.

Холандско джудже
Снимка: pixabay.com

Важен фактор в грижата за заек Холандско джудже е неговото здравословно състояние. Болестите при заек Холандско джудже се проявяват ярко и веднага се отразяват на неговото поведение. Ако забележите нещо необичайно, не отлагайте посещението във ветеринарната клиника. Не забравяйте, че колкото по-бързо започне лечението, толкова по-голяма е вероятността за бързо възстановяване.

Тези очарователни зайци обичат прясна трева. Задачата на собственика е да осигури на този домашен любимец това лакомство (особено през лятото).

За това са подходящи диви треви, ливадни треви. Ако вашият домашен любимец има разстроено храносмилане, това може да показва прехранване със зелени храни. В този случай е необходимо да се намали количеството на тази храна.

Зайците-джуджета се нуждаят от минерални добавки. Обикновено използват минерален камък или костно брашно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати