ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Опасности за кучето, дебнещи в двора и дома ви

Опасности за кучето, дебнещи в двора и дома ви

Опасности за кучето в дома
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
59.00 лв.
Виж ››

Всеки вещ собственик на куче знае, че оставянето на любимеца без контрол в кухнята е рецепта за бедствие. Най-вече причина за това е хаосът, който ще заварите, когато се приберете. Има обаче и други много по-важни причини за това. Истината е, че в домът ви дебнат различни опасности за кучето.

Много собственици на кучета нямат представа, че дъвките без захар, ароматизираните свещи и шоколадът са токсични храни за кучета. Имате ли нещо в дома или градината си, което би могло да бъде отровно за кучешкия ви приятел?

Ако не сте сигурни, прочетете долните редове, където ще ви представим няколко обичайни опасности за кучето в дома и двора.

Първо в списъка е кафето. Кофеинът може да ви направи по-енергични, но няма същия ефект върху вашето куче. Всъщност и котките, и кучетата са по-чувствителни към кофеина от хората и той е токсичен за тях.

Дръжте всички кофеинови напитки, както и капсули и зърна от кафе, възможно най-далеч от домашните си любимци, тъй като дори малко количество кофеин може да ги направи неспокойни, да предизвика треска и повръщане или дори тремор.

Ароматизираните свещи, както и някои силни етерични масла, могат да раздразнят носа, очите и белите дробове на домашните любимци. Не забравяйте, че сетивните им органи са много по-чувствителни от вашите, така че те ще бъдат по-податливи на силни аромати.

Неща като ароматизирани свещи, освежители за въздух, тамян и потпури могат да повлияят на здравето им, причинявайки рани в устата на кучето. Когато избирате домашен аромат, изберете по-мек и попитайте дали продуктът е безопасен за домашни любимци, преди да го закупите.

Опасности за кучето, дебнещи в двора и дома ви

Кучетата са единственият известен вид, чувствителен към макадамия. Ветеринарите не са сигурни какво причинява токсичността, но кучетата проявяват симптоми като слабост, повръщане при кучето, треска, мускулен тремор и депресия след поглъщане дори на най-малкото количество от тези ядки.

Обърнете внимание, че много вкусни бисквити и полезни сладкиши за хората съдържат ядки от макадамия, което е още една причина да не споделяте нито едно от своите лакомства с вашето кученце.

Когато се занимавате с градинарство, опитайте се да не включвате кучето си в забавлението. То може да грабне парче от вашите градински пособия, мислейки, че е вкусно кучешко лакомство, което може да бъде наистина опасно.

Някои торове и какаов мулч са потенциални опасности за кучетата. Ветеринарите съветват, че е най-добре напълно да се откажете от използването на химически торове, тъй като кучетата често са алергични към тях и могат да развият кожни обриви при контакт с химически третираната трева или други растения.

Опасности за кучето, дебнещи в двора и дома ви

Гроздето също е невероятно токсично и потенциално фатално за кучетата, тъй като може да причини бъбречна недостатъчност при кучетата. Не давайте грозде на кучето! Същото важи и за стафидите.

Електронните цигари не са добри за хората, но са десет пъти по-опасни за вашето куче, отколкото са за вас. Течността в пособията за пушене е изключително отровна за кучето и води до почти сигурна смърт при домашните любимци.

Шоколадът също съдържа кофеин, особено тъмният шоколад, който има висока концентрация на какао. Но в него има и теобромин, който също е много опасен за кучетата. Ето защо дори и най-малките количества шоколад могат да изложат на опасност живота на вашето куче.

След като знаете тази информация, постарайте се да обезопасите дома си за кучето старателно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати