ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да се отървем от плодовите мухи?

Как да се отървем от плодовите мухи?

Как да се отървем от плодовите мухи

Щом настъпи пролетта и времето се затопли, плодовите мухи се превръщат в истинска напаст, образувайки жив облак около купа със свежи плодове. И неприятностите не спират дотук, тези малки досадници се размножават светкавично.

Плодовата муха (Drosophila melanogaster) влиза в домовете ни чрез закупените от магазина плодове и зеленчуци, те се чувстват привлечени от всичко влажно, зрели плодове, течаща мивка, гниеща храна, празни бутилки и влажни парцали. Продължителността на живот на плодовата муха е около седем дни, макар че колкото по-топло е, толкова по-дълго живеят.

Как да се отървем от плодовите мухи? Следвайте тези съвети, за да се справите с плодовите мушички ефективно.

1. Мийте плодовете и зеленчуците

Старателното измиване на закупените от магазина плодове и зеленчуци веднага щом се приберете вкъщи, не само ще премахне вредните пестициди, но и ще изчисти яйцата на плодовата муха.

Важно е след като ги почистите, да не ги връщате обратно в чантата с която сте ги взели от магазина, защото това ще привлече отново плодовата муха.

2. Поддържайте кухнята си чиста

Чиста кухня
Снимка: pixabay.com

Не оставяйте мръсни съдове, замърсени кърпи за чинии, както и парченца храна в мивката. Винаги избърсвайте разлетите напитки и почиствайте трохите от храна на плота, почиствайте печката, миялната машина. Уверете се, че имате чист хладилник. Изплаквайте бутилките от вино и бира преди да ги сложите в кофата за боклук и винаги избърсвайте уплътненията на хладилника.

3. Покривайте купата с плодове

Поставянето на голяма купа с плодове е отличен начин за насърчаването на здравословна закуска, но за да не привличате плодовите мухи поставяйте силиконови капаци или купол за торта върху купата с плодове.

Ето и няколко начина да се отървете от плодовите мухи! Опитайте тези изпитани средства.

Ябълков оцет

Ябълковия оцет е чудесен капан за плодовите мухи. Поставете малко ябълков оцет в купа заедно с няколко парчета плод и я поставете близо до мястото, където се събират, те ще бъдат примамени от уханието и веднъж попаднали в купата, те няма да могат да избягат.

Лавандула

Лавандула в кухнята

За нас лавандулата ухае приятно, но за плодовата муха този аромат е отвратителен. Сложете малко свежа лавандула на кухненския плот или капнете няколко капки масло от лавандула върху гъба и я сложете близо до мястото където се събират.

Карамфил

Карамфилът възпира повечето видове мухи - включително и плодовата муха. Достатъчно е да разпръснете малко карамфил из кухнята и най-вече в близост до плодовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати