Как да направим чистенето по-лесно

Съвети за лесно чистене

Нека всички, които настръхват при мисълта за чистене на прах и прахосмукачката, да вдигнат ръце! Много сте, нали?

Вярно е, че има и жени, които обожават да чистят дома си, да се развихрят из кухнята и т.н., но кой днес има време за това. Животът ни предлага толкова много забавления! Защо да се отказваме от тях?

Ето няколко съвета за по-лесно чистене.

1. Контейнерът, моят приятел

Нека ви разкрия една тайна, която някои от вас може би не знаят. Хвърлянето му е майката. Какво означава това? Отделете един или два дни, в които да прегледате какво сте натрупали в апартамента. Имате твърде много неща, сигурна съм. Изхвърлете всичко ненужно или го дарете. На кого са му нужни десет сервиза за кафе или 15 различни по големина сервиза за хранене. Запазете си един-два, а другото дарете някъде.

Същото важи и за дрехите. Със сигурност има неща в гардероба ви, които не сте носили с години. Защо ги пазите? Да не говорим за онези различни декоративни нещица, които събират прах по рафтовете и които вдигате и поставяте обратно всеки път, когато бършете прах. Изхвърлете ги. Подарете ги. Махнете ги.

2. План за превземане на врага

ОК, чистенето е голям враг, който трябва да бъде превзет. Как да направим това? С правилното планиране. Като един добър пълководец вие ще разделите бойното поле на зони и ще определите тактика за всяка една от тях. Кухнята и банята ще ви отнемат най-много време, така че се заредете с добро настроение и подходящо въоръжение.

Почистване на хладилника

Защо пък да не разделите войната по дейности. Ден първи - прах. Ден втори - почистване с прахосмукачка. Ден трети - почистване на печката. И така нататък, и така нататък.

3. Добро настроение

Вярно, че се заемате с нещо, от което ви настръхват косите. Или ви заболява коремът. Но... Трябва да бъде направено, така че пуснете си любимата музика. Аз обожавам рок и той ме зарежда в борбата ми с праха по мебелите и мръсотията по печката. Коя е вашата любима музика?

4. Подръчни материали

Знам, че в магазина продават страхотни почистващи препарати, но и най-добрите от тях отнемат време, да не говорим за токсичните миризми, които се носят по време на чистене на банята или печката. Защо да не използвате нещо лесно и просто. В хладилника си имате лимон, предполагам?

А в шкафа с подправки трябва да ви се намира някаква сода? Изискайте един лимон в купа с вода, а после пуснете и корите вътре. Сложете купата в микровълновата и нагласете на няколко минути. Когато е готово, само забършете. В това време може да разбъркате содата с малко вода, за да се образува каша. Намажете фурната и оставете за две-три минути. След това напръскайте с малко оцет и измийте с гъбата.

Простичко и съвсем не мирише зле, нали?

5. Промяна, промяна, промяна

Почистване на мебелите

Търкалят ли се наоколо стари мебели, които майка ви ви е дала? Или пък баба ви? Променете интериора. Заложете на малко и изчистени мебели. Хем ще стане по-просторно, хем ще е по-лесно за чистене. Ако нямате възможност за нови мебели. Махнете излишните, а новите променете. Може да претапицирате дивана. Има достатъчно статии как да направите това и сами. А старата секция може да промените с боя е декупажна хартия. Или пък с тебеширена боя.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати