Ползваш често почистващи препарати? Проветрявай редовно

почистващи препарати за дома

Всяка домакиня обожава да се грижи за уюта в дома си и да го превръща в наистина спокойно местенце, експриментирайки с интериора. Важно е обаче да полагате грижи и за чистотата в дома си. При тях често използваме различни вредни химикали, които се натрупват и могат да навредят на здравето ни.

Учените от университета в Торонто наскоро проведоха интересно изследване доколко е ефикасно проветряването на дома, когато искаме да се избавим от химикалите. Оказва се, че този начин за тяхното премахване не е толкова добър, колкото може би сте си мислили.

Химикалите се освобождават не само по време на чистене, но дори и при готвене на любимите ястия на семейството. Те остават по стените, пода, тавана, мебелите и на другите повърхности, като вместо да бъдат премахнати по този начин, те си остават в дома.

Това беше съобщено в списание "Ню сайънтист". По време на проведеното изследване на учените от Торонто те са изследвали 18 различни химикали, които често се използват от домакините.

Част от тях се освобождават при чистене, но има и такива които се освобождават, когато готвим, например карбоксилната киселина. Доколко те са вредни при натрупването им в по-големи количества, все още не ясно.

Тези химикали се наричат още летиви, тъй като лесно се изпаряват. Експертите са целели да научат, доколко те остават на повърхностите. При проучването са се включили доброволци, които ежедневно са имитирали извършването на различни домакински задължения.

почистване и рискове от химикали

След това съответно учените са правили измервания преди проветряването на помещението и след това, за да видят каква ще бъде разликата. Интересен е фактът, че дори ако се проветрява помещението за 15-30 минути, то това не променя тяхната концентрация във въздуха. Химикалите малко по-късно отново увеличавали нивата си и стигали до първоначалните.

Въпреки това специалистите са на мнение, че химикалите в нашите домове не са в толкова високи концентрации, за да се притесняваме за здравето си. Обикновено те се увеличават след като чистим дома си, тъй като тогава използваме различни препарати или пък след като сме приготвили любимите ястия на семейството.

Франк Кели от лондонския "Кингс колидж" допълва, че въпреки сегашните резултати, това не значи че това не може да се превърне в проблем. Причината е, че хората все по-често изолират домовете си, стремейки се да запазят топлината.

Това обаче може да окаже влияние на качеството на въздуха в помещенията, затова е важно да се измисли някакво решение, като например механична вентилация.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати