Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Защо е полезно да подправяме ястията с чубрица

Защо е полезно да подправяме ястията с чубрица

Защо е полезна чубрицата

Чубрицата се нарежда сред най-често използваните от нас, българите, подправки. За потрес на италианците, в някои български домакинства с нея се подправят дори и домашната пица и соса за спагети. Но макар и да имаме някои странни хрумвания за приложението на тази подправка, се оказва, че консумацията ѝ е чудотворна за здравето ни. Ето защо е полезно да подправяме ястията си с чубрица.

Чубрицата действа изключително добре върху храносмилателната система и вероятно това е причината в българската кухня масово да се използва за подправяне на по-трудно смилаеми храни като зрял боб, леща, по-тлъсти меса, както и картофи. Въобще ястията с чубрица са много. Освен че подобрява функциите на храносмилателната ни система, тя ни предпазва и от подуване на стомаха.

Чубрицата е полезна, чудесна подправка и за почти всички видове супи, които обичаме да похапваме през по-студените месеци. С изключение на шкембе-чорбата, естествено, където чубрицата "няма работа".

Чубрицата съдържа диетични фибри, благодарение на които се повишава добрия холестерол за сметка на лошия.

Чубрицата изпълнява прочистващи функции за организма ни и се грижи за регулиране дейността на жлъчката и бъбреците.

Тази подправка, независимо дали я консумирате прясна или изсушена, действа много добре върху пикочно-половата система. За мъжете тя играе благотворна роля за потенцията им, а при жените способства регулирането на менструалния цикъл.

Ползите от подправянето на ястията ни с чубрица не свършват дотук. Заради присъстващите феноли в състава ѝ, тя има антибактериален и антигъбичен ефект, поради което се използва не само в народната медицина, но и във фармацията.

Според сравнително скорошни проучвания чубрицата е и чудесен антидепресант. Тя ни дарява с енергия и прогонва лошото ни настроение. Колкото по-честоконсумирате чубрица, толкова по-рядко ще страдате от леките форми на депресивните състояния, които ни обземат от време на време.

За финал на статията ни ще добавим, че чубрицата е лесна за отглеждане подправка както в градината, така и на балкона. Така ще можете да я използвате и в прясно състояние и изсушена.

Възползвайте се от ползите на чубрицата още днес!

Доказани ползи от приемът на чубрица

Благодарение на различни видове витамини, минерали и хранителни вещества, присъстващи в чубрицата, тя има много ползи за здравето. Сред които някои от ползите за здравето от употребата на чубрица включват предотвратяване на риска от рак, насърчава храносмилането, предотвратява риска от диабет, подобрява имунната система, предотвратява сърдечно-съдовото здраве, намалява кръвното налягане, детоксикира тялото, подобрява здравето на костите, подобрява здравето на кожата и това също помага за контролиране на ревматоидния артрит.

Хранителна стойност на чубрицата

Чубрица

Чубрицата съдържа много витамини, минерали и други компоненти. Някои от витамините, които чубрицата има, са витамин С, витамин А, рибофлавин, тиамин, фолат, ниацин, пиридоксин, пантотенова киселина и рибофлавин. Чубрицата също така съдържа омега-3 мастни киселини, омега-6 мастни киселини, диетични фибри, натрий и калий, които имат много здравословни предимства. Освен това чубрицата съдържа и минерали като калций, магнезий, желязо, протеини, цинк и мед.

Намалява риска от рак

Поради голямото количество антиоксидантно съединение, намерено в чубрицата, като витамин С, полифенолни флавоноиди, това е много полезно за цялостното ни здраве и също така помага за предотвратяване на различни видове рак. Антиоксидантът помага в борбата срещу свободните радикали и ги неутрализира, така че те да не причиняват окислително увреждане на нашите здрави клетки; тези свободни радикали са основната причина за различни видове рак, като рак на дебелото черво, рак на простатата и т.н.

Улеснява храносмилането

Чубрицата съдържа голямо количество диетични фибри и група витамини B-комплекс и етерично масло, което е много полезно при метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините. Освен тези диетични фибри, присъстващи в чубрицата, могат да насърчат работата на червата, като по този начин предотвратява риска от различни видове проблеми, свързани с храносмилането, като запек, газове, подуване на корема, храносмилателни язви и др. Чубрицата съдържа също антибактериални и антисептични свойства, които предпазват храносмилателната ни система от чужди нашественици, като бактерии и вируси.

Повишава имунната система

Чубрицата е много богата на витамин С и витамин А, което е много полезно за цялостното ни здраве и повишава имунитета ни. Витамин С и витамин А съдържа антиоксидантни свойства, които помагат в борбата срещу свободните радикали и предотвратяват окислителното увреждане на нашите здрави клетки. Витамин С също помага за увеличаване на производството на бели кръвни клетки, като по този начин помага за повишаване на имунната система. Доказани са различни проучвания, че редовната консумация на чубрица може да намали риска от различни видове често срещани заболявания, като настинка, треска, кашлица, грип и др.

Предотвратява сърдечно-съдовите заболявания

Поради голямото количество минерали като калий, манган, мед и магнезий, присъстващи в чубрицата, тя е много полезен продукт при за сърдечно-съдовото проблеми. Подправката предотвратява различните видове сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, инсулт и др. Консумацията на чубрица може да намали лошия холестерол и да увеличи добрия холестерол.

Намалява кръвното налягане

Чубрицата е много добър вариант за понижаване на кръвното налягане и предотвратяване на различни видове проблеми, свързани с кръвното налягане, като хипертония. Калият действа като вазодилататор, което означава, че намалява напрежението от кръвоносните съдове и осигурява плавно преминаване към кръвта през артериите, като по този начин намалява налягането от сърдечно-съдовата система.

Детоксикира тялото

Доказано е, че чубрицата има диуретичен характер, което помага за насърчаване на уринирането в тялото ни, което е много полезно за бъбреците и черния ни дроб. Той помага за изхвърлянето на пикочна киселина, токсините, допълнителна вода и калций от тялото ни чрез урина.

Подобрява здравината на костите

Подправяне на ястията с чубрица

Чубрицата е много богата на жизненоважни минерали, като калций, мед, фосфор и др. Което е много полезно за костите ни. Редовната консумация на чубрица е много добра за здравето на костите ни и също така помага за предотвратяване на различни видове костни заболявания, като остеопороза. Освен това чубрицата съдържа голямо количество антиоксидантни свойства, което също помага да се предпазят костните ни тъкани от окислително увреждане, причинено от свободните радикали.

Подобрява здравето на кожата

Антибактериални и антиоксидантни свойства на чубрицата могат да помогнат за намаляване на различните видове проблеми, свързани с кожата. Антибактериалните свойства на чубрицата помагат да се предпази кожата ни от чужди нашественици, като бактерии и вируси. Също предпазват от свободните радикали; това е основната причина за различни видове кожни проблеми, като бръчки, тъмни петна, признаци на стареене и т.н.

Помага за контрол на ревматоиден артрит

Различни проучвания показват, че чубрицата притежава противовъзпалителни свойства, поради наличието на етерични масла като тимол и карвакрол, което е много полезно за лечение на ревматоиден артрит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest