ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Защо е толкова важно да ядем кускус?

Защо е толкова важно да ядем кускус?

кускус
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
53.00 лв.
Виж ››

Кускусът е любима закуска на много деца, а приятният вкус на продукта го прави предпочитана съставка на много търсени рецепти на възрастните. Не само лекият и съблазнителен аромат и добрият вкус са това, заради което си струва да включим кускуса в менюто.

Важно е да ядем кускус и заради многото му здравословни ползи. Какво представлява кускусът и какво дава на организма консумацията му?

Под названието кускус се разбира пшеница, приготвена по определен начин, спазвайки редица правила. На пръв поглед приготвената порция кускус прилича на свареното просо. Представлява малки зрънца, но продуктът не се счита за зърнен, а за макаронено изделие.

Кускус се приготвя доста сложно, минавайки няколко етапа. Фините гранулки се правят от леко влажно брашно и грис, пресяват се, а по-големите се пращат за сушене. То трае 1-2 месеца. Сега процесът е напълно автоматизиран.

Този източен хранителен продукт се използва от ХІІІ век, тъй като приготвените ястия са не само вкусни, питателни, но имат и лечебно действие. Само в 100 грама кускус се съдържат 350 килокалории, но въпреки това тази храна се препоръчва в диети за отслабване, стига да не е комбиниран с месни продукти.

Като зърнена култура, кускусът е богат на макро и микроелементи, витамини, особено тези от група В и това му дава широко поле за ползотворно действие в човешкия организъм. Съставът му е направо забележителен. В него може да бъдат открити както полезни минерали като калцият, магнезият, натрият, калият, фосфорът, желязото, цинкът, манганът, медта, селенът, така и витамини от групите В, Е, К, РР и други.

ползи от консумация на кускус

Мастните киселини в съдържанието подпомагат образуването на клетъчна стена и служат за разпределение на енергията в тялото, регенерират клетките. Микро и макронутриентите и витамините поддържат метаболизма.

Ползите от консумацията на кускус включват укрепване на имунитета, подобряване работата на храносмилателния тракт, стимулиране на мозъчната дейност, укрепване на сърцето, стабилизиране на водния баланс в тялото, повишаване на хемоглобина и предотвратяване на анемия, превенция срещу ревматични заболявания и образуване на камъни в бъбреците. Полезна храна е и за бременни жени и малки деца.

Нужно е да се внимава при алергия към зърнени храни, както и при заболявания като диабета и проблеми с щитовидната жлеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest