Брези джуджета

Брези джуджета
Снимка: Markéta Machová/pixabay.com

Ландшафтният дизайн използва невъобразимо разнообразие от природни дадености за озеленяване на градините и крайградските паркове. От вида дървета брези не всички намират място в това изкуство. От семейство Брезови отдавна се използва брезата джудже за украса на ландшафта.

Това е малко, но пищно дърво с особен чар. То расте в повечето случаи до 1 метър височина, образувайки заоблени струпвания от клони и листа, които изискват малко или никаква резитба. Изглеждат красиво, когато са в групови насаждения по алпийските хълмове или в алпинеумите. Особено впечатляващо е това дърво през есента, когато листата му се обагрят в ярко жълто или лилаво.

Брезата джудже издържа перфектно и най-тежкия студ и никога не губи добрия си външен вид, откроявайки се в групата на вечно зелените иглолистни дървета-джуджета.

Ако трябва да го характеризираме, всъщност брезата джудже представлява по-скоро нисък храст със закръглени листа. Дължината им стига до 2.5 сантиметра, а ширината е около 1 сантиметър. Листата са назъбени, тъмнозелени, лъскави и леко лепкави. Плодът им е орех, с тесни крила като ципа отстрани и узрява през юни месец, а цъфтежът предхожда разлистването на листата.

Особености на брезата джудже
Снимка: Trond Giæver Myhre/pixabay.com

Брезата джудже расте в природата по скалисти и блатисти места в тундрата и има плитка коренова система. Чувства се добре в студените и умерени климатични зони. В алпийския пояс, както и в арктическата тундра. Расте в непрекъснати гъсталаци, които се наричат ерники, както и шисти. Независимо, че расте бавно, този храст се препоръчва, защото продължителността на живота му е до 120 години.

Храстчето има лековити свойства, ползвано е като лек отдавна от местното население в неговата родина. Плодът се използва и за приготвяне на желе и сладкиши, но основната му употреба е декоративната. С него се формира жив плет, а също така се озеленяват открити пространства, паркове, площади и градини. То е отличен избор за подобряване на местната зона или беседката.

Тъй като е издръжливо, то е първи избор при обмисляне на екстериора. Трябва обаче да се има предвид, че има изисквания към светлината. Нуждата от светлина е значителна, защото в тундрата те са били облагодетелствани да получават много светлина, не по-малко, отколкото в средните ширини. Това трябва да се предвиди при избора на място за засаждането им. Това много често срещано тундрово растение може да украси подходящо и умерения климатичен пояс. Тази възможност не бива да се пренебрегва.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати