Вкусни идеи за домашен зеленчуков чипс

Чипс от цвекло

Чипсът е сред най-големите изкушения на света. Кой не обича да хрупа картофен чипс, докато гледа любим сериал. Проблемът е, че пържените храни не са никак полезни, а и от картофите се пълнее. Затова пък днес ще ви представим три вкусни идеи за домашен зеленчуков чипс, който няма да навреди на фигурата ви, защото е печен.

Единствено трябва да проявите малко търпение, докато стане готов.

Чипс от цвекло

Необходими продукти:

500 г голямо цвекло, обелено

1 супена лъжица зехтин

1/2 чаена лъжица мащерка

морска сол - на вкус

прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне: Включете фурната на 175 градуса (горен и долен реотан) и застелете две големи тави с хартия за печене. 

Използвайте белачка за картофи, за да приготвите тънки лентички или филийки от цвекло. 

Поставете парченцата в голяма купа и намажете със зехтин. 

Подредете парченцата от цвекло върху тавите за печене на единични слоеве и оставете достатъчно пространство между чипса. Печете 25-30 минути във фурната, докато получите хрупкав зеленчуков чипс

Охладете чипса, поръсете сол и черен пипер и сервирайте. 

Вкусни идеи за домашен зеленчуков чипс

Чипс от кейл

Необходими продукти:

1 връзка кейл

1 супена лъжица зехтин

2 супени лъжици пармезан, настърган

1/4 чаена лъжичка риган

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Включете фурната да се загрява на 175 градуса и застелете тава с хартия за печене.

Отрежете стъблата от кейла и надребнете листата на парчета с размер хапка. 

Измийте кейла и подсушете. За домашния зеленчуков чипс той не трябва да е мокър. 

В голяма купа овкусете кейла със зехтин, настърган пармезан, риган, сол и черен пипер. 

Разстелете зелето върху тавата за печене и печете 10 до 15 минути.

Изчакайте да изстине и сервирайте.

Чипс от кейл
Снимка: Йорданка Ковачева

Морковен чипс

Необходими продукти:

4 големи моркова

1 супена лъжица зехтин

1/2 чаена лъжичка розмарин 

сол на вкус

Начин на приготвяне: Включете фурната да се загрява до 175 градуса и застелете две големи тави с хартия за печене. 

Нарежете морковите на тънки ленти с помощта на белачка за картофи или специално ренде. 

Смесете морковените ленти със зехтин, розмарин и сол и разпределете зеленчуковите парчета върху тавите. 

Печете във фурната за 6 до 8 минути или до хрупкавост. 

Охладете и сервирайте. 

След това може да се насладите на хрупкав зеленчуков чипс пред телевизора или да го добавите като гарнитура за риба, класически кюфтета, клуб сандвич, шницели, кашкавал пане, вегетариански кюфтенца.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати