Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Вкусни идеи за домашен зеленчуков чипс

Вкусни идеи за домашен зеленчуков чипс

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190199
Чипс от цвекло

Чипсът е сред най-големите изкушения на света. Кой не обича да хрупа картофен чипс, докато гледа любим сериал. Проблемът е, че пържените храни не са никак полезни, а и от картофите се пълнее. Затова пък днес ще ви представим три вкусни идеи за домашен зеленчуков чипс, който няма да навреди на фигурата ви, защото е печен.

Единствено трябва да проявите малко търпение, докато стане готов.

Чипс от цвекло

Необходими продукти:

500 г голямо цвекло, обелено

1 супена лъжица зехтин

1/2 чаена лъжица мащерка

морска сол - на вкус

прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне: Включете фурната на 175 градуса (горен и долен реотан) и застелете две големи тави с хартия за печене. 

Използвайте белачка за картофи, за да приготвите тънки лентички или филийки от цвекло. 

Поставете парченцата в голяма купа и намажете със зехтин. 

Подредете парченцата от цвекло върху тавите за печене на единични слоеве и оставете достатъчно пространство между чипса. Печете 25-30 минути във фурната, докато получите хрупкав зеленчуков чипс

Охладете чипса, поръсете сол и черен пипер и сервирайте. 

Вкусни идеи за домашен зеленчуков чипс

Чипс от кейл

Необходими продукти:

1 връзка кейл

1 супена лъжица зехтин

2 супени лъжици пармезан, настърган

1/4 чаена лъжичка риган

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Включете фурната да се загрява на 175 градуса и застелете тава с хартия за печене.

Отрежете стъблата от кейла и надребнете листата на парчета с размер хапка. 

Измийте кейла и подсушете. За домашния зеленчуков чипс той не трябва да е мокър. 

В голяма купа овкусете кейла със зехтин, настърган пармезан, риган, сол и черен пипер. 

Разстелете зелето върху тавата за печене и печете 10 до 15 минути.

Изчакайте да изстине и сервирайте.

Чипс от кейл
Снимка: Yordanka Kovacheva

Морковен чипс

Необходими продукти:

4 големи моркова

1 супена лъжица зехтин

1/2 чаена лъжичка розмарин 

сол на вкус

Начин на приготвяне: Включете фурната да се загрява до 175 градуса и застелете две големи тави с хартия за печене. 

Нарежете морковите на тънки ленти с помощта на белачка за картофи или специално ренде. 

Смесете морковените ленти със зехтин, розмарин и сол и разпределете зеленчуковите парчета върху тавите. 

Печете във фурната за 6 до 8 минути или до хрупкавост. 

Охладете и сервирайте. 

След това може да се насладите на хрупкав зеленчуков чипс пред телевизора или да го добавите като гарнитура за риба, класически кюфтета, клуб сандвич, шницели, кашкавал пане, вегетариански кюфтенца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest