Практични съвети при избор на перфектния килим за дома

Съвети при избор на килим за дома

Килимите са важна част от интериора на всяка една стая, които могат да добавят особено усещане за уют и топлина в дома. При покупката им е важно да се съобразите основно с два момента, а именно от какъв материал са изработени и какъв е размерът им.

Избирайки перфектния килими, ще видите как ще се обедини визуално интериора в цялата стая. Не по-малко важно е това, че по този начин се поглъща шума и се защитава пода от различни механични повреди.

Ето практични съвети при избор на перфектния килим за дома.

Идеалният размер на килима

Размерът на килима, който ще изберете зависи от това, колко е голямо помещението. Така например не си вземайте такива, които 1:1 да покриват пода и да не оставят никакво празно пространство. Ако говорим за хола, то тук килимите се намират най-често под масата или в централната част на стаята.

По отношение на трапезарията, можете да заложите на големина, която ще е повече от масата, на която се храните. В спалнята пък не бива да забравяте това, че всеки ден ще стъпвате боси на студения под, ако не сте избрали правилния размер килим. В идеалния си вариант той трябва да излиза на 50-60 сантиметра от всяка страна на леглото.

От каква материя да е килимът?

Килим за хол
Снимка: pixabay.com

1. Памук

Те са универсални модели килими, които можете да сложите във всяка една стая на дома. Огромен техен плюс е лесната им поддръжка и със сигурност могат да се нарекат най-универсалните килими. Въпреки това са по-малко издръжливи, ако ги сравняваме с вълнените. Именно поради това са прекрасен избор за кухнята и трапезарията.

2. Вълна

Днес все още тази материя е най-популярната при изработката на килимите. Причината за това е, че тя е много здрава, издръжлива и устойчива на различните замърсявания. Безспорен плюс на вълнените модели е това, че са прекрасен начин за топлоизолация на пода в стаята.

3. Естествени влакна

Те най-често са с по-малка големина и се ползват основно за терасите, коридора, пред вратата и така нататък. Изработват се от материя като бамбук, морски водорасли, сезал и други. Огромен плюс на тези модели е това, че са супер екологични, имайки предвид че са изработени от естествени влакна. Могат да бъдат както по-гладки (бамбук, морски водорасли), така и с по-груба текстура (сезал и други). Минус на тези килими е това, че се почистват по-трудно, поради което е най-добре да ги слагате в помещенията, които не се мокрят и са сухи.

4. Синтетични

Килим за спалня
Снимка: designmeetstyle.com

Сред плюсовете на този вид килими е това, че са доста лесни за почистване, устойчиви са на ниски и високи температури. Това ги прави идеалния избор за терасата или пред входната врата, което значи че могат да се ползват не само в закрити, а и в открити помещения.

5. Коприна

Те са перфектното решение като килим за спалнята, добавяйки нотка на уют и разкош. За съжаление са доста скъпи и заедно с това поддръжката им не е никак лесна. Също така са чувствителни и деликатни, а заедно с това не са устойчиви на влагата у дома.

Вижте още: Как да изперем килимите и да ги освежим?

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати