ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»5 идеи за обзавеждане на хола

5 идеи за обзавеждане на хола

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1520
Луксозен Хол
Снимка: vivre.bg

Тъй като холът е помещението, в което членовете на семейството прекарват най-много време, то е и най-голямото в цялото жилище. Ето защо, обзавеждането му може да затрудни всекиго и на него трябва да се отдели най-много време и средства, особено при избора на мебелите, декора, оформлението на интериора и цветовете. Модерното обзавеждане на трапезарията може да е класическо или луксозно, в зависимост от желанието и приготвения бюджет. Въпреки това, от Vivre са приготвили цели 5 идеи и съвети за обзавеждането в тази посока, така че нека ги разгледаме заедно.

Как трябва да изглежда съвременният хол?

Днешната трапезария е минималистична и освободена от всичко ненужно. Тя притежава достатъчно място за членовете на семейството, дори и когато са дошли гости. Обзавеждането за хола е леко, компактно и с ясно предназначение. Съвременните идеи не предвиждат наличие на тапети, а употреба на боя върху гладко шпаклованите стени. В подобно помещение се наблюдават ясни и изчистени форми, класически дизайн и монохромна цветова гама.

Днешният хол трябва да е изчистен от излишни елементи и да предразполага към отпускане, разтоварване и релаксиране. Това се постига чрез употребата на подходящи топли цветове, органични материали на мебелите, хармонично допълващ се интериор и дизайн на помещението. Как да бъде постигнато всичко това? Вижте нашите идеи!

Красива Трапезария с Vivre.bg
Снимка: vivre.bg

Кои са основните 5 идеи за постигане на желаната трапезария?

1. Как да обзаведете малък хол, в който пространството е ограничено? В подобен случай, важно е да се набляга върху мебелите с комбинирана функционалност. Рафтовете по стените ще позволят съхраняването на различни вещи, без да заемат много място, а употребата на малка, но функционална секция и мебели е много добра идея. Добър вариант в този случай е използването на светли цветове, позволяващи постигане на визуално разширение и пространственост;

2. Какви са особеностите в обзавеждането на голям хол? В големите помещения, с достатъчно пространство, може да се създаде желаното обзавеждане, използвайки най-подходящите мебели, без ограничения с оглед на недостатъчно място. В този случай, добра идея е да се възползвате от предимствата на класическите стилове. Това позволява дори да се насладите на предимствата на луксозното обзавеждане, като изработените от масивна дървесина мебели и допълнения;

3. Как да се справите самостоятелно с обзавеждането на хола, без наемането на дизайнери? Това става чрез избора на топли и светли цветови нюанси. Те внасят топлина, уют и приятна атмосфера в помещението, осигурявайки визуално разширение. На фона на неутралните нюанси, употребата на красива и зашеметяваща вещ или мебел е невероятна идея, която ще привлече вниманието и ще създаде отлично първоначално впечатление. Това може да бъде антикварен предмет, картина, а защо не и красива, раздвижена камина;

4. Използването на допълнителни огледала е отлична идея и вече не е прищявка! Подобен аксесоар ще създаде усещане за допълнителна пространственост и ще внесе стил в интериора. Това е особено валидно, ако огледалото е с подходяща рамка, която да добавя авангардност и стил. От друга страна, подобен прибор ще засилва усещането за осветеност в помещението и ще стои много стилно;

5. Как да изберете подходящите мебели за своя хол? Във всеки съвременен и модерен хол, централно място в обзавеждането заема диванът. Добра идея е той да бъде максимално удобен и комфортен. Такива са например ъгловите дивани, отлично седящи както в малкия, така и в големия хол. Той много добре се комбинира заедно с подходяща трапезна маса и няколко допълнителни стола.

Голяма Трапезария
Снимка: vivre.bg

На какво още трябва да се обърне внимание?

За да се получи желаният ефект, а именно внасяне на усещане за красота, стил, уют и комфорт, добра идея е използваните материали в мебелите и аксесоарите да са естествени. Добър вариант е да са изработени от масивно дърво. Други естествени материали, като мрамор или гранит при подовата настилка и кухненските плотове, също не е лоша идея. Стъклото, керамиката, металът и кожата, когато става дума за отделните аксесоари, функционални допълнения, мебели и оборудване, са често срещани във всеки съвременен дом.

Стените би следвало да са боядисани в подходящите цветове, за които говорихме по-горе в статията или да бъдат оформени с модерна и актуална декоративна мазилка. В случай че това е скъпо за Вас или не го харесвате, по-достъпният вариант е употребата на фототапетите, които между другото отново са на мода и са масово предпочитани в съвременния дом.

Подборът на правилното осветление е не по-малко важен от избора на подходящото обзавеждане. Ако трапезарията Ви се използва предимно за следобедна дрямка и за почивка след работа, добър вариант е осветлението да е приглушено и не особено ярко. Ако помещението обаче е комбинирано с кухнята или се използва като кът за хранене, то светлината е желателно да бъде по-ярка. За щастие, днес има много съвременни осветителни технологии, позволяващи димиране на светлината, така че самостоятелно да определяте, кога тя да бъде по-интензивна и кога приглушена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest