ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»8 специални съвета за използване на мултикукър

8 специални съвета за използване на мултикукър

Мултикукър

Имате мултикукър? Чудесно! В следващите редове ще споделим с Вас няколко специални съвета, с чиято помощ ще можете да го използвате още по-лесно и да готвите още по-вкусно с него.

Избирайте правилно настройките

Всеки мултикукър има настройки за температура и налягане. Не използвайте винаги едни и същи, а ги подбирайте според вида ястие, което ще приготвяте. Високото налягане дава бързина, но ниското е чудесно, когато имате нужда от по-фино готвене – например за десерти.

Замразявайте продуктите така, че да са Ви удобни

Мултикукърът позволява да използвате продукти направо от фризера. Когато ги замразявате, можете да ги поставяте в кръгли съдове, които влизат без проблем в уреда. Така няма да се налага да губите време в размразяване.

Не вадете месото веднага

Всеки мултикукър предоставя възможност да извадите готовото ястие по два начина – като изчакате налягането естествено да спадне или като отворите капака веднага, използвайки клапана. Когато готвите месо, използвайте първия начин и отваряйте най-рано 15 минути, след като храната е готова. Така тя ще продължи да се готви дори и след изключването на уреда и месото ще стане още по-сочно и крехко.

Използвайте приспособленията

Всеки мултикукър има поне няколко приспособления, които могат да улеснят още повече готвенето и да направят храната по-вкусна. Стъклен капак? Чудесен начин да виждате какво се случва с ястието, докато се приготвя – особено удобно при сотиране, например. Кошници с разделения? С тях можете да приготвите едновременно месото и зеленчуците на пара, както и да притоплите вечерята от снощи. Керамичният съд е перфектен за приготвяне на десерти.

Готвене с крок пот

Мийте в съдомиялната

Повечето части на мултикукърите могат да се мият в съдомиялна. Така ще имате още повече свободно време.

Правете бульоните сами

Приготвянето на бульон може да отнеме часове, затова много домакини използват готови бульони. Но в мултикукъра можете да ги приготвите бързо и лесно сами. Като използвате качествени съставки, ще придадете на всяко ястие пълноценен вкус и аромат. Просто сложете месото или костите заедно с малко зеленчуци и ги оставете да се задушат за няколко минути.

Не отваряйте капака преди края

Дори и да се изкушавате да проверите какво се случва с храната, не отваряйте капака на мултикукъра, преди ястието да е готово. Вярваме, че това няма да представлява трудност за Вас – така или иначе готвенето с уреда отнема само около половин час.

Грижете се добре за уплътненията

Гумените уплътнения под капака лесно поемат ароматите на ястията, които готвите. Ако не искате днешните тиквички да ухаят на снощните пържоли, просто мийте редовно уплътнението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати