ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Пет съвета за организиране на малка кухня

Пет съвета за организиране на малка кухня

малка кухня подреждане

Домът ви е с малка кухня? Това може да се окаже голямо предизвикателство, ако обичате да готвите и да пазарувате. Ето няколко съвета, които ще са ви от полза, за да поддържате кухнята си организирана и добре разтребена, без да се чувствате заклещени в нея.

1. Помислете за вертикално организиране

Много хора съхраняват нещата си, като ги наредят върху хоризонталния кухненски плот. Ако имате малка кухня, задължително трябва да усвоите и всички пространства. Можете да поставите няколко рафта вертикално или още шкафове, както и органайзери.

Нещата, които използвате най-рядко, сложете най-горе, а най-близо поставете всичко, което, ползвате всеки ден. Потърсете също разделители и органайзери за прибори, които ще ви помогнат да използвате и горната част на своите шкафове, а не само долната. Добра работа ще ви свършат още етажерки, мини стелажи, панери и висящи кошници.

2. Правете основно почистване по-често

Не чакайте пролетното почистване, за да изхвърлите ненужните вещи от дома си. Преглеждайте продуктите в кухнята си често и премахвайте всички храни, подправки, чайове, снаксове с изтекъл срок на годност. Те заемат място и допринасят за развъждането на молци и други гадинки. Уредите и приборите, които не ползвате изобщо пък, можете да продадете или подарите. Заложете на минимализъм и малката кухня ще ви се струва много по-просторна.

организиране на малка кухня

3. Използвайте вратите

В малката кухня трябва да мислите творчески и да се възползвате максимално от всички пространства. Не забравяйте, че можете да използвате и вратичките на вашите кухненски шкафове за съхранение на допълнителни дребни нещица като държачи за кухненска кърпа, престилка, кухненски ръкавици и ръкохватки.

4. Пазарувайте разумно

Без значение от размера на кухнята ви, винаги има риск да се окажете затрупани с предмети, ако пазарувате безразборно и не можете да устоите на намаленията в супермаркета.

С малка кухня ще ви е още по-трудно да съхранявате всички консерви, буркани с подправки, макарони, бисквити и чипсове. Помислете два пъти, когато попаднете на добра оферта за храна и ви се иска да вземете по-голямо количество.

5. Инвестирайте в правилните мебели

Ако пространството за вашата кухня все още не е обзаведено, подберете правилните мебели за него. Изработката на поръчкови мебели може да ви струва по-скъпо, но бъдете сигурни, че след това ще оцените инвестицията. Така ще усвоите всяко малко кътче от кухнята с правилните предмети, без пространството да бъде претрупано или тясно за готвене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати