Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Какви здравословни подсладители да ползваме в рецептите?

Какви здравословни подсладители да ползваме в рецептите?

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
52
Какви здравословни рецепти да ползваме в рецептите

Посрещаме утрото с чаша горчиво кафе или ароматен чай. Повечето от нас добавят бучка сладост… понякога две, за да е насладата пълна. Често обаче не се замисляме за дългосрочния ефект от този навик. Всъщност налице са много начини, с които да направим храните и напитките по-здравословни, без да се лишаваме от изкусителния, сладък вкус.

Много е важно при избора на подсладители за рецептите си да обръщаме внимание дали те са естествени или изкуствени. Дори да не съдържат калории, изкуствените подсладители могат сериозно да повлияят на толерантността ни към захар или да доведат до по-сериозни последствия за здравето ни.

Естествените подсладители, от своя страна, са не само безвредни, но и могат да съдържат антиоксиданти, витамини и минерали. Преработват се и се усвояват по-лесно от организма. Ето няколко полезни алтернативи на рафинираната захар и вредните подсладители, които можете да включите в дневното си меню.

Мед

Тази гъста, златиста течност, освен вкусна, е богата на витамини и минерали. Медът има лечебно и противовъзпалително действие. Гликемичният му индекс е по-нисък от този на трапезната захар. За съжаление не е толкова удобен за печени сладкиши, също така се смята, че при висока температура някои от полезните му съставки изчезват. За сметка на това съществуват множество различни начини да му се насладим при директна консумация в рецепти без термична обработка. Все пак е добре да сме умерени в количеството, защото макар и полезен, медът съдържа захари и е калоричен.

Стевия

Здравословни подсладители стевия

Стевията е естествен подсладител, който се извлича от листата на южноамериканския храст Stevia rebaudiana. Привлекателна алтернатива на захарта е, защото е в пъти по-сладка от нея, а същевременно не съдържа никакви калории. Изследванията доказват, че консумацията на стевия в рецептите не повишава нивата на кръвната захар и предотвратява напълняване. Същевременно е ефикасно средство за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците. Преди да включите стевията за постоянно в менюто си, е добре да се консултирате със специалист, тъй като не е подходящо да се употребява в комбинация с лекарства за понижаване на холестерола и кръвната захар.

Кленов сироп

Подобно на меда, кленовият сироп е гъст и кехлибарен на цвят. Освен това също притежава полезно противовъзпалително и антиоксидантно действие. Получава се чрез варене на сока от кленови дървета. Съдържа редица минерали в малки количества - калций, калий, желязо, цинк, манган. Негов побратим е сиропът от агаве, който също има благотворни свойства за организма. Въпреки полезните хранителни вещества на двата сиропа, те имат високо съдържание на захар и е добре да се използват с мярка.

Меласа

Меласата се прави от варена захарна тръстика или сок от захарно цвекло. Съдържа, макар и малко на брой витамини, както и няколко антиоксиданта. Освен това е добър източник на минерали - желязо, калий и калций, които са важни за много аспекти на здравето. Като цяло меласата е добър заместител на рафинираната захар и натурален подсладител в рецептите. Нека обаче не забравяме, че все пак е форма на захарта. Използва се в различни здравословни сладки.

Еритритол

Външно еритритола прилича много на бялата захар, но със сигурност е по-полезен от нея. Представлява многоатомен захарен алкохол и се синтезира от растения съдържащи нишесте. Не уврежда зъбите, а нулевият му гликемичен индекс го прави подходящ за диабетици, тъй като не влияе на инсулина и кръвната захар. Имайте предвид, че при някои хора еритритола се усвоява по-трудно от организма и може да има слабително действие.

Фурми

Фурми

Фурмите са сушените плодове на финиковата палма. Отлична алтернатива са на рафинираната захар, защото за разлика от нея съдържат добри хранителни вещества, включително фибри, калий, магнезий, манган, витамин B6 и антиоксиданти. Поради сладкия им вкус, можете да използвате фурмите в сладките като заместител на захар в десерти - енергийни блокчета, сладкиши, бисквитки, смути. Чудесно се комбинират с ядки, семена, овес и млека. Въпреки че са много сладки, според проучвания фурмите не влияят значително на нивата на кръвната захар дори при хора с диабет.

Сигурни сме, че вече сте си харесали някои от предложените естествени подсладители. Каквото и сладко изкушение да си приготвите с тях, помнете, че въпреки своите полезни свойства, тези подсладители съдържат захари и са калорични. Употребявайте ги разумно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest