Първият сапун бил от пепел и животинска мас

Сапун

Най-старият открит сапун е от около 2800 година преди Христа. Бил е открит в глинен цилиндричен калъп по време на археологически разкопки в древния Вавилон.

Върху калъпа имало надпис, който указвал от какво е произведен сапуна - от пепел с животинска мас. Открит древен папирус от селището Ебер показва, че 1300 години по-късно сапунът проникнал и в Египет.

Египтяните не съблюдавали вавилонската рецепта и правели сапуна от комбинация от животинска мас, олио или зехтин и алкална сол, която им служела за миене и намаляване нараняването на кожата.

В Древна Гърция използвали съвсем друг вид сапун. Най-вече спортистите, чийто тела преди състезания били намазвани с олио, след това били покривани от смесица между кал, пепел, пясък и пемза. След което чрез стригили, подобия на метални сърпове, се изчиствало всичко от тялото.

Сапунът в съвременния му вид познаваме чрез една древна латинска легенда. На възвишение край река Тибър, наречено Сапо, били извършвани жертвоприношения с животни.

Баня

Когато завалявал дъжд, водата се смесвала с остатъка от мас или лой и прахта от огъня, и се разливала към реката. Там жените перяли дрехите и постепенно почнали да ги търкат с тази смес.

Когато през 476 година след Христа Римската империя паднала, настъпил и залез за сапуновата смес. Полезният продукт се произвеждал само в някои отделни южни райони на Испания и Италия. Хигиената станала под всякаква критика.

През ХIII век сапунът проникнал във Франция като стока, идваща от Изтока, Апенините и Пиринеите. Един век по-късно той стигнал и до Англия.

Истинската баня ставала в голяма каца, в която хората се топвали със спалните си дрехи, с които се отдавали и един на друг по времена половите си актове. Каноните на църквата дори повелявали съпрузите да не се виждат голи през целия си брачен живот.

Докато във Франция, Италия и на Албиона сапунът се произвеждал основно от олио или зехтин, то в Скандинавия се използвало рибено масло.

През 1930 г. Джон Брек патентовал своето изобретение, което нарекъл шампоан. Изобретението излязло в два варианта - за суха и за мазна коса.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати