Как да перем правилно

Пране

Сигурно не веднъж ви се е случвало след като извадите дрехите от пералнята, да ви се прииска да се разплачете, защото някои от тях са направо съсипани.

Новата ви вълнена блуза се е превърнала в подходяща за пеленаче, любимата ви блуза е станала на петна, а върху черните дънки личат бели петна от праха за пране.

Това няма да се случи, ако спазвате елементарни правила при прането. Като начало сортирайте дрехите по цветове. Белите в една купчина, цветните - в друга, вълнените дрехи – в трета.

Не е зле да хвърляте и по един поглед на етикетите върху дрехите. Може това да е причината за някои недоразумения, които се случват след пране.

Върху тези етикети обикновено е посочен типа материал, от който е изготвен платът – памук, коприна, вълна, полиестер, ликра и други, а също така има редица символи.

Как да перем правилно

Точно те ще ви помогнат в поддръжката на прекрасния вид на дрехите ви. Понякога върху чисто белите памучни блузи, които на пръв поглед ще издържат пране на деветдесет градуса, има указание, че трябва да се перат само на ръка и то на не повече от четиридесет градуса.

Има някои тънкости, които трябва да знаете, когато перете. Памучните дрехи винаги се свиват след пране. Затова още когато купувате дънки, изберете такива с няколко сантиметра по-дълги.

Внимавайте с градусите – от прекалено високите температури цветните дрехи избледняват. Вълната не се цапа прекалено лесно и затова няма нужда от постоянно пране.

Те се перат най-вече на ръка или се дават на химическо чистене. Друг вариант е да го изперете на програма за пране на вълна. Вълнените дрехи трябва да се изстискват деликатно и не се сушат в електрическа сушилня. За да не се свие дрехата от вълна, добре е в последната вода за изплакване да се добави лъжица глицерин.

Не натрупвайте мръсните дрехи в пералнята и не ги оставяйте за дълго време там, преди да ги перете. Това води до образуване на мухъл на стените на пералнята и петна върху дрехите ви.

Ако върху дрехите ви остават бели петна от праха за пране, вероятно в него се съдържат трудно разтворими във водата добавки. Затова след изпиране почистете тези места с четка или най-добре се ориентирайте към течен перилен препарат.

Рейтинг

5 7
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (16)

Изпрати
яна
яна
29.01.2015 15:04
Както и да сортирате,ако перилното средство не е съобразено с прането,резултатът ще е лош.Не пестете от цената на пер.средство.
1
1
мимо
мимо
16.02.2014 02:09
пълни глупости и нищо за помагене!!!!
6
0
Ели
Ели
07.12.2013 12:53
Как да пера ботуши Ю ДЖИ ДЖИ?Страх ме е да ги изпера
0
1
Ани
Ани
21.09.2013 09:54
Статията хич не е глупава.Аз доскоро мислех,че мога да си правя експерименти с температурата....но след няколко чифта избелели дънки и суитчъри спрях:)))
2
1
Виктория
Виктория
26.08.2013 06:47
когато се учех да пера, мама ме е учила как да се справям; сега мога да напиша лекция за третиращите етикети, тъй като се занимавам с това; никога няма разлика между третиращите символи и състава на плата, защото това означава санкция за фирмата производител; обикновено се дават указания, съобразени с всички части на дрехата;
Като цяло не е статия и за мързеливи домакини, но аз съм прекалено капризна, професионално изкривяване
2
0
Виолета
Виолета
18.08.2013 18:17
Според мен статията е написана много професионално и предназначена за по млади домакини.От опита си като домакиня подкрепям мнението, че много често има разминаване в написаното на етикета!
3
2