ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Тънкости при гладенето на дрехи

Тънкости при гладенето на дрехи

Гладене

През зимата се сблъскваме с трудности при гладенето на дебели поли и панталони. Такива дрехи се гладят само от опаката страна, като първо с ютията се минават шевовете и джобовете.

Панталоните се гладят през влажна кърпа. Първо се изглажда коланът и горната част, след това се слагат на дъската и се отмята половината. Гладят се коленете, за да се приберат леко.

Изглаждат се ръбовете така, че да са еднакви на двата крачола. След като бъдат изгладени, панталоните трябва да поизстинат, иначе ще се получи деформация, особено на коленете.

По същия начин се гладят и дебелите поли. Много внимателно, без да разтягате тъканта, се изглажда долната част на полата през влажна кърпа. Там, където е ръбът на подгъва, не се глади, защото ще се получи грозна гънка.

Дрехи

Особено внимание изискват дрехите от трико. При неправилно гладене те лесно убят формата си. Затова трябва да ги гладите, докато са все още леко влажни, през влажна тъкан.

Глади се, като ютията се премества, без да се плъзга, защото иначе дрехата ще се разтегне. Ако се налага да гладите дрехи с бродерия или такива от кадифе, това създава допълнителни затруднения.

Бродерията и тънките дантели се гладят от опаката страна. Когато гладите дрехи от кадифе, трябва да ги държите във въздуха и да ги гладите с пара. Ако има прекалено смачкани места, можете да ги изгладите, като подържите дрехата над пара.

Не гладете сами сака, по-добре ги дайте на химическо чистене, защото рискувате да ги повредите с ютията и да направите ръбове, които трудно могат да бъдат премахнати.

Ако сте оставили ютията твърде дълго върху плата и тя не е пробила дупка в него, но е направила тъмно петно, веднага намокрете мястото със студена вода, наръсете го със сол и го оставете на слънце. След два часа изтръскайте солта и изплакнете в студена вода.

Кафявите от ютия места могат да изчезнат, ако ги натъркайте с разрязана глава лук и промийте петното с разтвор от вода и прах за пране. Ако ютията е повредила копринена или вълнена тъкан, намажете мястото с каша от сода за хляб и вода. След като изсъхне, изчистете с четка и изплакнете със студена вода.

Рейтинг

5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати