ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Колко струва основното почистване с фирма

Колко струва основното почистване с фирма

Колко струва основното почистване с фирма

Улисани в работа и ангажименти, за все повече хора основното почистване на дома е по-скоро мисия невъзможна. Затова на помощ идват фирмите за почистване, които вече са многобройни и непрекъснато правят отстъпки на различните си услуги.

Освен почистването на подови настилки и миенето на прозорци, фирмите за почистване на дома предлагат изпиране на килими и мокети, почистване на фасади, тапицерии, фино шлайфане на твърдите настилки, санитарна хигиена, прахосмучене, както и пясъкоструене на фасади.

Според експерти е хубаво почистването на паркета и ламината да е с машинно подсушаване, за да не прониква течност между отделните елементи.

Измиването на подове струва около 90 стотинки на квадратен метър, което за един апартамент средно от 75 кв. излиза към 67 лева.

Изпирането на тапицерии в повечето фирми струва към 6 лева на седящо място, което за диван тройка излиза 18 лева, а за двойка – 12. Изпирането на мокети и килими струва средно 1, 70 лева за квадрат. Прането на стол струва 3-4 лева, което за 6 стола прави средно 20 лева. Почистването на мивките и тоалетните чинии струва около 7 лева на бройката, научаваме от проверка на "Всеки ден".

Измиването на стъкла и дограма едностранно е 2 лева. При средно 10 прозореца с врати цената възлиза на около 20 лева. По този начин с фирма най-основното почистване на вашия дом ще излезе около 180 лева.

Цените на фирмените услуги се повишават с 50% при силна замърсеност и при преместване на оборудване и с до 100% при чистене след основен ремонт.

Ако не можете да си позволи фирма за домашно почистване, то прибегнете до следните хитринки:

- Ако приборите ви са потъмнели, има как да ги почистите, без да ги повредите. Поставете приборите в алуминиев съд и поръсете с обикновена сода за печене. Налейте вряща вода, колкото да покриете изцяло всички прибори. Когато петната изчезнат, извадете приборите и ги излъскайте с памучна кърпа.

- За да предпазите рафтовете с книги от натрупване на прах, която се почиства трудно, монтирайте в горната част на всеки рафт по една малка "завеска" от ленен плат.

Освен, че ще улесни почистването на шкафа, тази техника ще подравни визуално редиците с книги. За да направите "завеските", измерете ширината на рафтовете и разстоянието от горния им ръб до най-късата книга и срежете парче лен с измерените стойности, като добавите по 2 см толеранс за подгъва от всяка страна. Подгънете, зашийте и закрепете към ръба на рафтовете с кабарчета или малки пирончета.

- Ако стайните ви растения са твърде замърсени или увехнали от отоплението у дома, освежете ги с бърза баня. Поставете саксиите във ваната или на пода в банята и ги облейте леко с ръкохватката на душа с хладка вода. За по-малките растения увийте саксията с хартиена кърпа, захваната с щипка за банкноти, и внимателно измийте листата им в кофа с вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати