ezine.bg»Статии»За Дома»Елхата може да докара алергии

Елхата може да докара алергии

Елхата може да докара алергии

Ако сте решили за Коледа да украсите в дома си живо дръвче, може да имате проблеми. Елхата е в състояние да ви причини алергии и депресия.

Ако кихате и смъркате у дома тези дни, е възможно да страдате от т.нар. Синдром на коледната елха. Той се предизвиква от спорите в мъха на празничното дръвче, който несъзнателно се вдишва от обитателите на дома.

Открити са близо 70 вида мъх при елхите, които предизвикват кашлица, сърбежи в носа, сълзене и парене на очите, болки в синусите, чувство на умора или безсъние и други неприятни симптоми.

Според ново изследване, в което американски изследователи използвали мостри от собствените си коледни елхи, характерният за иглолистните растения мъх може да обясни пика на респираторните заболявания, който често съвпада с празниците.

Мъхът расте естествено по дръвчетата, но започва да пъпкува, щом те се внесат в топлия апартамент. Все пак това не означава задължително, че елхата ще ви разболее.

Ако не страдате от алергии, вероятно всичко ще мине съвсем празнично и без проблеми. В противен случай обаче е добре да следвате някои съвети. Измийте дръвчето и го изсушете, преди да го вкарате вкъщи. Веднага след Коледа го изкарайте, тъй като колкото повече стои у дома - толкова повече спори развъжда.

Елхата не бива да прекара в дома ви повече от две седмици. След този период изнесете дръвчето на балкона. След този период изнесете дръвчето на балкона.

Най-подходящото време дръвчето да бъде засадено навън е в края на февруари или началото на март. Важно е да изберете къде точно да стане това. Засадете го в двора, пред блока или в парка на определените за това места.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати