ezine.bg»Статии»За Дома»Декоративни цветя за дома

Декоративни цветя за дома

Жана Г.Жана Г.
Новак
554253
Декоративни цветя за дома
Компактна метална етажерка за обувки - 58см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Компактна метална етажерка за обувки - 58см
33.00 лв.
Виж ››

Сред декоративните цветя, които се гледат не много трудно и създават неповторима красота и уют, е бегонията, която се съчетава добре във всеки интериор.

За да растат добре бегониите и дълго да ви радват с красивите си цветове, им е необходимо добре осветено място с разсеяна слънчева светлина. Бегониите не понасят преките слънчеви лъчи дори през зимата.

При липса на достатъчно светлина те престават да цъфтят. При стайни условия трябва да се поддържа достатъчно висока влажност на въздуха около растенията.

Поливането на бегониите също е много важно, тъй като корените им са чувствителни към пресушаване, а също така и към застой на прекалено много влага.

Друго важно условие е в стаята да няма течение. За да расте бегонията добре и да цъфти постоянно, трябва да се откъсват внимателно увехналите цветове.

Едно от най-красивите стайни растения е орхидеята фаленопсис, която е с въздушни корени. Тя има нужда от специална смес за саксията, която е много рохка.

Фаленопсисът се пресажда веднъж на две години. Почвената смес за фаленопсис се приготвя от натроена на ситно кора от бор, която преди натрошаването е повряла малко във вода и след това е изсушена. Добавят се парченца дървени въглища и сфагнов мъх в съотношение 5:1:1.

На дъното на саксията задължително се слага висок дренажен слой от чакъл, парчета от глинени саксии, парчета борова кора и дървени въглища.

Изсъхналите дръжки от старите листа на орхидеята се отстраняват с пинсети. Сместа от въглища, мъх и кора трябва да остави три сантиметра място до ръба на саксията, за да може периодично да се досипва.

След като купите орхидеята, покрийте сместа за саксията със слой от мъх и в продължение на десетина дни не поливайте растението, а само пръскайте вода по долната повърхност на листата.

Ако купите мини роза в саксия, веднага откъснете цветовете й и я пресадете в малко по-голяма саксия, за да й дадете възможност да се адаптира.

Поливайте я не много често, но обилна. В почвата не бива да се задържа влага. Пръскайте растенията всеки ден с вода. Редовно отрязвайте прецъфтелите цветове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest