Успокояващ чай за приспиване

Успокояващ чай за приспиване

Лечебните свойства на чая са добре известни. Разбира се, традициите свързани с неговото приготвяне и консумиране са различни за всяка отделна страна. Един интересен факт е например, че в Азия предпочитат чая без каквито и да било прибавки, докато в Европа обикновено той да се сервира с лимон, мляко, сметана, ром, коняк и така нататък.

За хората, които срещат проблеми със съня, е препоръчително вечер преди лягане да изпиват по една гореща чаша чай. Специалистите са категорични, че тази топла напитка ще повлияе благотворно върху организма, като му помогне да се отпусне и така сънят ще дойде по-бързо.

Чаят може да бъде приготвен от най-различни билки, но най-отпускащо въздействие върху организма оказват маточината, глогът, хмелът, валерианата, дилянката, копъра и жълтият кантарион. Така че, ако срещате проблеми със съня, изпробвайте силата на тези билки.

Запарката се приготвя по следния начин:

За приготвянето на една чаша чай се използва 1 с.л. от съответната билка, която предварително е изсушена и натрошена. Сложете водата да заври, след което се добавя билката и съдът се похлупва и се оставя да престои така няколко минути. След като чаят се е запарил, трябва да го прецедим, след което той е вече готов за консумация. Можете да го подсладите със захар или още по-добре, с чист пчелен мед.

И още няколко златни съвета за приготвяне на чай:

• Отделете един съд за приготвянето на чая и го използвайте само за тази цел.

• Винаги използвайте само прясна вода за приготвянето на чая.

• Не оставяйте водата за чая да ври дълго време, защото това ще навреди на вкуса му. Сваляйте водата от огъня веднага щом заври.

• Не варете чая, а само го запарвайте. В противен случай се лишавате от ценните му съставки, които се разрушават при варенето.

• Съхранявайте билките в добре затворен съд и на сухо и тъмно място.

• Не съдете за качеството на чая по неговия цвят. Цветът на чая не винаги е показател за неговата сила. Някои от билките след запарването дават тъмна отвара, докато други – светла.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати