Да си направим кухненски ъгъл

кухня в червено и бяло

Кухнята е едно от най-важните места в нашия дом. Всяка домакиня прекарва доста от времето си в кухнята и знае, колко е важно този кът да бъде подреден функционално. Обзавеждането на кухнята трябва да бъде такова, че максимално да улеснява собствениците при приготвянето на храна. Но как се постига това?

Най-напред обърнете внимание на шкафовете. Те са особено важна част от кухненското обзавеждане, защото постоянно от тях се изваждат и прибират всевъзможни кухненски аксесоари. Достъпът до шкафовете, в които държите най-често употребяваните домакински принадлежности трябва да бъде възможно най-лесен. Ако разполагате с малко пространство, най-добре изберете кухненски шкафове за стена, като обаче не забравите да съобразите височината им със собствения си ръст.

Мивката е другият основен елемент от едно кухненско обзавеждане. Изберете такава, с по-дълбоко корито, особено ако семейството е от повече членове. Така ще можете да поберете в нея повече неща, а и ще отстраните риска от изпръскване, когато миете чиниите.

Плотовете около мивката също трябва да се използват рационално. Не ги задръствайте с домакински уреди, защото това ще ви пречи когато се заемете с приготвянето на храната. Нека да има достатъчно площ където спокойно да режете, разбърквате, пасирате и така нататък.

Мъж готви

Готварската печка също трябва да бъде съобразена с размера на помещението и това, дали вашето семейство е голямо или точно обратно. Ако сте само двама души например, не се изкушавайте да купувате прекалено голяма печка, това само ще задръсти излишно пространството, а така или иначе няма да използвате нейния пълен капацитет.

Същото се отнася и за хладилника. Важно е също и да изберете най-правилното място, където да го поставите. Дръжте го възможно най-далеч от всякакви уреди, излъчващи топлина /печки, тостери, отоплителни уреди и така нататък/. В противен случай може да го увредите сериозно, а и най-малкото ще увеличите значително разхода му на електрическа енергия.

За препоръчване е, да разполагате с помощен стол в кухненския кът. Изберете някой на колела и без облегалки, които да ограничават движенията ви.

Рейтинг

5 8
4 5
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати