Премахване на петна от ръжда

Премахване на петна от ръжда

Петната от ръжда са неприятни, но никакъв случай не е невъзможно да се прехнат. Вижте какво да направите, за да се преборите с тях. Петната от ръжда са с червеникаво-кафяв цвят, който остава един и същ при различните цветове и тъкани.

Петна от ръжда върху памучно бельо, бели копринени и бели вълнени тъкани се почистват по следния начин: първо за да омекнат петната, поставете тъканта върху подложка, която е напоена с топла вода. Върху петната капете с капкомер десет процентен разтвор от оксалова киселина. Ако са пресни, петната ще се махнат бързо, но ако са по-стари ще се наложи да повторите процедурата няколко пъти. След пълното изчезване на петната промийте няколко пъти обработените места с топла вода и оставете на проветриво място.

При трудно разтворими петна от ръжда към разтвора от оксалова киселина може да добавите разтвор от калаен двухлорид. Може да го откриете в магазин за химикали.

Друг метод за отстраняване на ръждиви петна по дрехите е с разтвор от солна киселина. В 100 гр вода сложете 8 г солна киселина. Намокрете петната с разтвора и ги натрийте с тампон, напоен със студена вода. След като почистите мястото, изплакнете с вода и подсушете. Може да се наложи да повторите процедурата.

Почистване с лимонов сок – подходящо за пресни петна от ръжда. Прясно изтискан сок от лимон се затопля до 35 градуса. Капвайте от сока върху петното, а след това отстранете със суха и бяла кърпа. Хубаво е преди да използвате лимоновия сок предварително да изпробвате на подходящо място върху материята дали няма да се нарушат цветовете. Важи при цветни тъкани.

Отстраняване на петна върху по-груби тъкани – навлажете петната с тампон, направен от вълнен плат и напоен с топла дестилирана вода. Отгоре капнете няколко капки от двупроцентов разтвор от солна киселина. Изтрийте с тампон, напоен със същия разтвор, изплакнете с вода, към която сте прибавили 4 капки десет процентен амонячен разтвор. В края изплакнете няколко пъти с вода.

Почистване с мътеница – оставете тъканите да престоят по-дълго време в мътеница. След това изперете първо с топла, а после и с хладка вода.

Рейтинг

5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ljusi
ljusi
04.09.2013 01:36
лимон...........стара и изпитана рецепта..........аз просто натривам петното с парче лимон............оставям го известно време,ако се наложи натривам отново......и после в пералнята...много ефикасно.......
0
0