ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Защо печката пуши

Защо печката пуши

DesislavaDesislava
Новак
177103
Дърва за огрев

Всеки, който е имал печка в стаята знае, колко неприятно е тя да започне да пуши или в края на зимата, стените и тавана на стаята в която е била да са потъмнели и да имат нужда от освежаване.

Има няколко възможни варианта печката да пуши, като причината за това може да бъде една или комбинация от няколко. Те са следните:

Много често, когато кюнците на печката са наслоени със сажди, то тя започва да пуши. Единственото решение на този проблем е много просто. Преди да запалите печката, трябва да свалите нейните кюнци и да ги почистите хубаво, като отстраните всички натрупани сажди.

Конкуренция с друг комин или аспиратор. Много често в къщите има повече от един комин, който се включва в основния и ако някой от тях не е изолиран добре, намалява тягата и печката започва да пуши. Същият е ефектът и ако аспираторът е включен директно в комина.

Запушване на комина.

Камина

Ако коминът не е почистван, той много често се запушва и ефектът е пушеща печка. За това е препоръчително преди началото на зимата той да бъде почистен и проверен.

Когато коминът не е достатъчно висок.

По принцип по-високият комин дърпа по-добре. За това, ако сте игнорирали другите възможни причини, добавете един или два реда тухли към вашия комин - така със сигурност няма да си навредите.

Понякога капакът, който покрива комина, е поставен твърде ниско. Това също е причина димът на не може да излиза от него и да се връща на обратно, а печката да започне да пуши.

Неизолираният и пропукан комин, също оказва влияние на тягата и се явява честа причина за пушеща печка. За това е добре преди да започнете да използвате вашата печка, да изолирате комина си и да се уверите, че по него няма пукнатини.

Атмосферното налягане.

При високо атмосферно налягане, печката започва да пуши и каквото и да направите, докато то не се нормализира няма как да се отървете от този проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
55
43
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Любомир
Любомир
06.12.2015 02:01
Пуши и когато е с емайлирани кюнци,дори и малко нагар да имат.Опитайте с обикновени български.
1
0
Иван
Иван
13.12.2014 18:26
И на последно място, вид горим матерял и влажността му, пък защо не и влажност на въздуха-основни неща при процеса горене.
7
0