ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Защо котаракът маркира

Защо котаракът маркира

Жана Г.Жана Г.
Новак
554253
Котка
Органайзер за препарати с дръжка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Органайзер за препарати с дръжка
8.20 лв.
Виж ››

Много често хората, които се сдобиват с малко котенце, не могат да си представят, че пухкавата топчица е в състояние да маркира след време най-различни кътчета от дома им, без да пощади също така обувките, тапетите и дори дрехите в гардероба.

Мъжкото коте дълго време използва тоалетната, но след като порасне и се превърне в млад котарак, изведнъж се оказва създател на ужасяваща миризма и петна върху стените, които трудно могат да бъдат измити качествено и завинаги.

Каква е причината разумното довчера коте да се превърне в истински безумец, който не спазва хигиенните норми? Това не е просто неспазване на хигиената, а нещо съвсем различно.

Защо котаракът маркира

Маркирането дава информация за котарака и за това, че тази територия е негова. Освен това то дава информация и че котаракът е готов за чифтосване. Към седмия месец котаракът започва да маркира активно, затова в къщата се разпространява специфична неприятна миризма.

Кастрацията решава този проблем. Но ако искате котаракът ви да ви зарадва с поколение котета, имайте предвид, че той ще маркира постоянно, с особено засилване през пролетта.

Тогава той може да не се храни, да дере мебелите и да се опитва да излезе на улицата, за да намери разгонена женска. През този период той ще мяуче много силно и ще проявява агресия. Ако не искате да го кастрирате, можете да прибегнете към хормонални таблетки, но те в повечето случаи водят до злокачествени заболявания.

Ако котаракът маркира, без да е в любовен период, вина за това може да имат зачестилите скандали вкъщи или промяна в мебелите, както и разместване на предметите в дома. Също така причина за маркирането може да е емоционална нестабилност на животното, както и появата на човек, към когото то да прояви недоверие.

Често котаракът маркира, ако се чувства изплашен. Дори кастрираният котарак може да маркира, докато хормоните в организма му се наместят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest