Премахване на мухъл от банята

Премахване на мухъл от банята

Появата на мухъл в банята е сериозен проблем, който не се проявява само в това, че стените са променили цвета си. Мухълът може да провокира появата на алергия, която да премине в астма, мигрена и сърдечно-съдови заболявания. Много е опасно в баня с мухъл да се къпят деца.

Мухълът обича места с висока влажност. Затова в баните, където кондензът е обичайно явление, мухълът се развива в перфектни условия.

Задължително е да проветрявате добре банята и ако няма отдушник или вентилатор, отваряйте добре вратата след всяко използване на банята, при което отваряйте по това време и всички прозорци, за да се изпари влагата.

Ако имате шкафове в банята, оставете между тях и стените малко пространство, за да не се появи мухъл. Банята трябва да е идеално чиста, за да няма мухъл в нея.

Премахване на мухъл от банята

За да изчистите мухъла от банята, въоръжете се с чифт гумени ръкавици, маска за уста и нос, и спирт. Добре почистете мухлясалите места със спирт, той дехидрира плесенясалите повърхности и убива микроорганизмите в дълбочина, а не само на повърхността.

Ако мухълът се е появил съвсем наскоро, измийте го с белина. След това добре измийте с вода повърхността. След това добре подсушете мястото с кърпа и редовно контролирайте влажността в банята, за да не допуснете отново появата на мухъл.

Ако обаче мухълът се е появил отдавна и измиването с белина и спирт не помага, изстържете с шпатула поразените участъци, докато не се покаже здраво място. След това ще се наложи ново измазване на засегнатите участъци. Преди да ги измажете обаче, ще се наложи да подсушите много добре стените с помощта на сешоар.

Ако мухълът е плътно заседнал във фугите между плочките на банята, използвайте вряла вода, с която напръскайте добре фугите. След това напълнете шише с пулверизатор наполовина с белина, наполовина със студена вода. Пръскайте директно върху фугите. Изтъркайте с четка и след това изплакнете.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати