Храни, които да не даваме на домашния любимец

Сладки кученца

Отглеждането на домашен любимец си е истинска отговорност. Не бива да се поглежда лековато на това, независимо какъв любимец сте си взели. На пръв поглед вашето коте или куче има нужда от храна, вода, внимание и разходка. Не звучи чак толкова трудно или стряскащо, но не си въобразявайте, че вниманието към животинчето може да е 5 минути, разходката – до вратата на входа и храната - с каквато разполагате.

Често собствениците на тази домашни любимци не знаят с какво да хранят животните и им дават негодна и неподходяща за тях храна. Добре е, преди да си вземете домашен любимец хубаво да проучите нещата, защото рискувате да разболеете животното, ако му давате каквото и да е.

1. Не бива да се дават сладки неща – пасти, торти, бисквити, шоколади, изобщо нищо което съдържа захар. Основен мит е, че котките и кучетата нямат панкреас. Напротив, имат, но захарта е изключително вредна за тях. При кучетата има опасност от образуването на кариеси, а при котките от затлъстяване.

2. Храната не бива да бъде солена, дори е добре да няма сол изобщо.

Домашни любимци

3. Сурово месо, често се препоръчва от ветеринарите, защото дава на кучето ви много витамини и минерали, но бъдете нащрек, защото освен това месото, непреминало през термична обработка, може донесе на кучето ви и глисти.

4. Всякакви бобови и зърнени култури в суров вид също не са подходяща храна за домашния ви любимец.

5. Не бива да давате на животното храни с много подправки, пикантни и ароматни. Като цяло готвената храна, която правим за себе си и семейството си не е подходяща за малкия ни любимец, заради подправките, които добавяме.

6. Прясно мляко – подходяща храна за малките кученца и котета, но не и за вече възрастни животни, тъй като лактозата, която се съдържа в млякото, се преработва по-бавно и по-трудно.

7. Костите не са препоръчителна храна. Те по скоро могат да навредят, отколкото да нахранят вашия любимец.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати