ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Днес е Световен ден за защита на животните

Днес е Световен ден за защита на животните

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
241322k
Агнета
Комплект от 3 четки за почистване за Винтоверт
Практичен аксесоар за вашия дом:
Комплект от 3 четки за почистване за Винтоверт
43.00 лв.
Виж ››

На днешната дата се отбелязва световният ден за защита правата на животните. Този „формален” празник цели да насочи общественото внимание към малтретирането и убиването на животни, което е световен проблем и придобива все по-големи мащаби. Що се отнася до нас, България е на последна позиция сред всички страни от Европейския съюз по отношение на нехуманно отношение към животните.

У нас жестокостта към четериноги не се счита за престъпление, гласи съобщение на фондация "Четири лапи" по повод днешния Световен ден за защита на животните. По данни на фондацията, която брани правата на животните, у нас насилието над домашни и диви животни главоломно расте с все по-ужасни прояви.

Зайци

Завишена е бройката на инцидентите, при които има употреба на силни отрови или бойно оръжие. За нещастие на жалбите за насилие над животните се гледа несериозно и повечето от тях преминават на втори план пред по-сериозни социални конфликти.

От неправителствената организация "Четири лапи" са категорични, че трябва да бъдат гласувани законодателни промени, криминализиращи насилието над животни. "Четири лапи" е международна организация за защита на животните. Нейното седалище е във Виена и има представителства в осем страни, включително и България.

Крава

У нас действията на неправителствената организация за защита правата на животните е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, както и с проектите си за кастриране на бездомни животни.

На 04.10. Световният ден за защита на животните се отбелязва на католическия празник Ден на свети Франциск, който е покровител на животните. През 1931 г. е взето решението за отбелязването на този празник на международния конгрес на привържениците на Движението за защита на природата във Флоренция, Италия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ivi
Ivi
05.10.2015 17:21
Hello.What are you doing?
0
0