Цветово съчетание на тапетите и стените

Съчетание на цветове

Комбинирането на различни цветове в интериора на всеки дом може да покаже не само различния стил и вкус, но също така да разкрие творческия ни дух чрез използваните своеобразни и смели дизайнерски решения. Така цветовото оформление и излъчване на всяка стая може да се превърне във важен акцент, след който да съобразите цялата си нестандартна концепция за обзавеждане.

Пристъпвайки към избора на цвят, трябва да се отърсим от предразсъдъците, че има „неподходящи” и „несъчетаеми” цветове и цветови схеми.

Съчетание на цветове

Крайното решение за хармонична и красива цветовата палитра за интериор се усложнява при желанието да присъстват повече различни елементи.

ДизайнерътМарк Маколи е създал кратък „пътеводител” в осем стъпки как да се ориентираме и да изберем подходящите съчетания на цветове. Той е автор на книгата „Цветотерапия у дома - истински приложими решения за добавяне на цвят в живота ви".

1. Изберете цветова схема, съобразявайки се с най-натрапчивия мотив в пространството на стаята.

Ако имате шарена и колоритна тапицерия, ориенталски килими или големи и многобройни произведения на изкуството и особено картини, изведете водещия цвят и изберете по-светъл нюанс от него при избора на тапет или боя, без да го комбинирате с друг. Също така е желателно да се спрете на неутрални цветове, които да хармонизират и омекотят зрителното впечатление от богатия на цветово излъчване интериор. Подходящ избор са бялото и бежовите разновидности, като те могат да се комбинират помежду си.

2. Започнете с най-„оживените” места в дома.

По-конкретно това са: холът, трапезарията и коридорът. Изберете обща цветова схема за тези помещения, а след това "дръпнете" и преразпределете един цвят от нея и в други места в дома. Например, имате червен диван или червен орнамент в цветния си тапет. „Потъмнете” цвета до друг тон, да речем, бордо и го използвайте като акцент в по-личните пространства като: кабинета, баня или спалня и дори може да направите едната от стените си там в този цвят, комбинирайки го с някой от неутралните при боядисването на другите стени – бяло или бежово.

3. Декорирайте пространството от тъмни към светли цветове вертикално.

Боядисване на стени

Добрият подход, за да се декорира всяко пространство, съдържа малък риск. Марк Маколи посочва, че е дизайнерски подходящо използването на тъмни цветови схеми за пода, средни - за стените и леки, безлични цветове за тавана. Може да имате дървен под, примерно, стените ви да са боядисани в жълто или светлосиньо, а таванът - в бяло.

"Всяко вътрешно пространство и стая възпроизвежда външния свят", казва той. "Външната среда като цяло изобразява тъмното под краката ни (самата земя), средните краски в най-различни нюанси на равнището на нашия взор (сгради/ дървета) и по-леките и бледи цветове нависоко (небето)".

4. Необичаен, но сполучлив подход - проучване на цвета на дрехите ви.

Повечето хора купуват дрехи в цветове, които обичат да носят и мислят, че в тях изглеждат добре. Също така е подходящо да декорирате стаята си в цветовете, които ви изразяват най-силно и ви подхождат. "Ако не носите жълто, не си избирайте жълт диван или жълт цвят тапети", посочва дизайнер Маколи. Ако харесвате много лилавия цвят, тогава може да изберете тапет в две близки цветови разновидности - малинено бордо и теменужено лилаво. Също така може да боядисате две противоположни стени с единия примерен цвят и другите две - с втория цвят.

5. Използвайте „съседни” цветове.

Като цяло цветове един до друг в палитрата като синьо и зелено - са по-непринуден избор и добавят нотката на релаксиращо въздействие. Те се препоръчват за използване в неформални или по-лични пространства и помещения. Подобно цветово съчетание е добра стратегия за спалнята, където искате да си починете и да се възстановите от стрес и умора.

Каквато и цветова схема да изберете, Марк Маколи съветва да сложите нещо черно във всяка стая: "Черният цвят контрастира и прави по-забележими всички останали цветове в стаята". Опитайте с черен абажур, черна ваза или черна рамка на картина.

6. Използвайте правилото „60%- 30%- 10%”

"Когато декорирате пространството в дома си, разделете цветове в него на различни компоненти: 60 на сто е първият и това е доминиращият цвят; 30 процента - това е другият цвят със средно разпределение, и 10% -вият компонент е цветови акцент", съветва Маколи. Цветът на стените ще изразява доминиращата гама, да речем, зелената; тапицерията ще представлява цветово 30-те процента (различни десени или цветови елементи в кафяво, оранжево, охра), а малките аксесоари, като възглавничките (златисти, червени или черни), ще „грабват” 10% от вниманието към интериора. Според дизайнера този модел е приложим при всички случаи и дизайнерски решения: „Така цветовете са правилно балансирани и има един акцент на цвят (10 процента) за изразяване на моментно настроение или ярък цветови експеримент.".

7. Подберете по-живи цветове за по-малките стаи

Интериор

Ако разполагате с малка стая в дома си, не я боядисвайте в бяло, за да изглежда по-голяма, нито избирайте тапети в бежовата или синя гама. Вместо това използвайте дадеността й да предразполага към уют, като използвате наситени и топли цветови схеми, например: съчетайте два нюанса червено; два нюанси в жълто или охра. Декорирайте големите стаи в по-неутрални цветови схеми - в бяло, бежово, светлосиньо, като по този начин ще разширите оптически тези помещения, в които обикновени има повече мебели и аксесоари.

8. Следвайте вашия личен стил.

Ако ще декорирате съобразно своите лични предпочитания, другите хора ще го оценят, защото това сте вие самите, дори ако те никога няма да украсяват, боядисат или тапицират своята собствена къща по същия начин. Това означава, че ако искате да направите всяка стая в дома си в червено, в бяло или в синьо, тогава това пак не е погрешен модел за избор на цвят, а е изразяването на личностния ви стил и креативност.

Виж повече

Рейтинг

5 10
4 11
3 9
2 9
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Д. Христова
Д. Христова
15.12.2014 11:41
Интересна и полезна статия.
0
1