Манията за чистота може да ви разболее

Мания по чистота

Обсебването от чистотата в дома ви всъщност е сериозен проблем и е необходимо да се обърнете към специалист. Макар да ви се струва смешно или невероятно нелепо, тази мания - всичко да бъде изрядно чисто, да бъде подредено, да няма никаква прашинка никъде е сериозен проблем, който може много лесно да ви докара до сериозно депресивно състояние.

Специалисти смятат, че колкото повече един човек се вглежда в малките детайли, толкова повече проблеми може да види, затова не прекалявайте в старанието си всичко около вас, в дома ви да бъде перфектно.

Психолозите обявяват манията за чистота за психическо състояние, което много лесно може да се превърне в невроза. При някои хора това може да достигне дори до психоза. Едно американско изследване показва, че хората, които са обсебени от чистотата могат много по-лесно да изпаднат в състояние на депресия, за разлика от останалите хора.

Чистене с прахосмукачка

Според изследването прекалено чистото помещение, дори вреди на здравето. Причината се криела в това, че микробите са по-малко и то значително и по този начин имунната система отслабвала, а това сериозно влияело и на функциите на мозъка. Учените провели изследването предупреждават, че прекалено чистият дом или офис не предотвратява шанса от алергии или астма – напротив увеличава ги.

Почистване на фурната

Депресиите се случват повече на хора в по-развити държави, отбелязват още учените. Което може да ни накара да си направим и друг извод – а именно, че колкото по-задоволени са материално хората, толкова по-изнежени стават и то във всяко едно отношение.

Съветът на специалистите е да поддържате дома си достатъчно чист и подреден, без това да се превръща в някаква мания и желание за перфекционизъм. Определете си режим на почистването – направете го в един или два дена от седмицата, през останалото време се опитвайте, когато сте си у дома, да намирате с какво да се занимавате, за да не обръщате внимание на малкия хаос, който се е появил в дома ви. Запомнете, че дори да сте най-добрия домакин, няма как всичко да е изрядно, а това дори не е необходимо.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати