Кухненската гъба е по-мръсна от тоалетната чиния

Кухненска гъба

Отдавна се смята, че най-мръсното място в човешкия дом е тоалетната чиния. Е, според последните проучвания се оказа, че това не е така. Има далеч по-мръсни места в дома, за които повечето от нас дори не предполагат.

Д-р Чък Герба, който е професор по микробиология изследва разпространението на бактериите – най-вече фекалната Е.коли и стафилококът. Той установява, че тоалетната чиния в средностатическия дом съдържа около 20 бактерии на квадратен сантиметър. Поради тази причина професорът отбелязва, че смятаното за най-мръсно място, всъщност е най-чисто по отношение на микроорганизми.

Става ясно, че ние трябва да се притесняваме повече за своите домакински предмети. Най-мръсните предмети в дома са кухненската гъба и парцалът. Гъбата съдържа рекордните 4 млн. бактерии на квадратен сантиметър, а при кърпата бройката спада до 400 хиляди. Математически пресметнато кухненската гъба е приблизително 200 хил. пъти по-мръсна от тоалетната чиния, а парцалът – 20 хиляди.

Домашен парцал

Кухненската дъска също е сериозен източник на бактерии. На въпрос дали би рязал своите зеленчуци на тоалетната чиния, вместо на кухненската дъска, професорът заявява, че чинията изглежда по-безопасното място. Все пак отбелязва, че не би я препоръчал, но домакините трябва да съдят за дъската, както за тоалетната и да я почистват много често и старателно.

Изводът от стряскащите данни е само един – мили дами, сменяйте гъбите и парцалите в кухнята си много често. Дори и да ви изглеждат чисти, честата им употреба ги прави резервоар на бактерии, което налага поддържането на перфектна хигиена в кухнята.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати