Затоплящи и изстудяващи храни

Затоплящи и изстудяващи продукти

Според тибетската медицина съществуват различни храни – затоплящи и изстудяващи. Според тибетските лечители повечето болести се получават вследствие на неправилно хранене.

Тибетската медицина препоръчва специален начин на хранене. Той предпазва от развитието на сериозни заболявания. Според тибетската медицина от огнената топлина на тялото, както те я наричат, зависят физическите сили на човека, неговата имунна система и репродуктивните му способности.

Огнената топлина се задейства от храните. Нарушаването на баланса й е началото на всички видове болести. Тибетската медицина разделя болестите на две големи групи – болести на жаравата и болести на студа.

Първите са свързани с прекомерна огнена топлина, вторите – с липсата й. Първата група включва болести на черен дроб, жлъчката и сърцето, а втората – болести на ставите, затлъстяване, отоци, ендокринни и гинекологични заболявания.

Мед

За профилактика на болестите на студа, както и за тяхното лечение, се препоръчват загряващи продукти – това са лук, чесън, лютият червен пипер, люти чушки, сол, риба, пилешко месо, овчето и агнешко месо и мед.

Изстудяващи продукти са всички млечни продукти, както и прясно мляко, също така захар, картофи, всички тестени и макаронени изделия, почти всички зеленчуци и всички плодове. Към изстудяващите продукти спада и

свинско месо.

Ребърца

Според тибетската медицина липсата на достатъчно храна от групата на затоплящите продукти води до нервни разстройства, а прекомерната консумация на изстудяващи храни води до затлъстяване.

Според тибетската медицина две четвърти от стомаха трябва да са пълни с твърда храна, една четвърт – с течност, а една четвърт трябва винаги да е свободна.

Според тибетската медицина напитки, изпити по време на хранене, не трябва да са повече от два пъти над количеството храна. Тогава може да се стигне до някоя от болестите на студа.

Тибетските лечители категорично забраняват да се пие студена вода и напитки, когато се консумират мазни храни.

Според тибетските лечители някои храни не се понасят, затова между тях трябва да има пауза от шест часа. Такива продукти са млякото и плодовете, рибата и млякото, рибата и яйца, рибата и месото, медът и лукът, медът и чесънът.

Според тибетските принципи съвместната консумация на тези продукти води до намаляване или увеличаване на огнената топлина и оттам – до възникване на болести.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Малкия Жорко
Малкия Жорко
23.01.2015 22:18
Ама много умна статия :)
Ако още веднъж повторите "Според тибетската медицина..." и ще се науча да броя до 100.
1
0