Запек при кучето и котката

Котка

Домашният любимец става част от нашето семейство – грижим се за него, даряваме му ласки, обичаме го и разбира се той ни отвръща със същото.

И ако нещо се случи с него – разболее си или усетим, че е много раздразнителен, това започва да ни притеснява – чувстваме го като част от семейството.

За повечето хора това сигурно звучи странно, но когато живееш определен период с котка или куче, ти успяваш да разбереш какви са навиците му, кога е доволно животното и как го показва, кога е раздразнено и кога любвеобилно.

И тъй като отговорността за това животно е наша (след като сме решили да го имаме), сме длъжни да наблюдаваме поне най-елементарните повици – дали се храни, има ли желание за игра, пие ли вода и посещава ли тоалетна.

Куче

Ако последното е преустановено, значи говорим за запек, също както при хората. Разликата е единствено, че ние можем да споделим и бързо да решим проблема, а при тях е въпрос на наблюдение. Какво да правим, ако котката или кучето имат запек?

Т.нар. констипация при кучетата съвсем не е нещо извънредно – напротив това е доста често срещано състояние. Причината обикновено се крие в това, че животното яде твърде много суха храна – кокали и кости, съчетано с това, че не пие достатъчно вода.

Друга причина за запека може да бъде поглъщане на някакво чуждо тяло, което му пречи да се изходи по нормален начин. За да се установи как да се лекува животното трябва да го заведете на ветеринар.

От тези проблеми обикновено страдат животните със заседнал начин на живот или по-възрастните любимци.

Персийска Котка

Хубаво е да промените режима на хранене на кучето и да спрете да му давате твърди и сухи храни, обърнете внимание също дали уринира и повръща ли.

Всичко това е важно и когато посетите ветеринаря, той ще се поинтересува, за да може да определи точно какъв е проблемът.

Запек при котките се случва в много редки случаи. Обикновено се дължи на погълната козина или неправилно хранене. Наблюдавайте вашия любимец – той трябва да изпразва червата 1 – 2 пъти дневно.

Ако забележите такъв проблем, давайте на котката по-течна храна и изчакайте няколко часа, ако няма ефект, посетете ветеринар. Често пъти този проблем се лекува с парафинова свещичка за деца.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати