Традиционни коледни сладкиши

Коледни сладкиши

Коледа е празник пълен с традиции. Може би затова е и най-обичания от малки и големи. Той носи със себе си толкова много спомени за всеки и обикновено се чака с голямо нетърпение.

Без значение дали са постили или не, в повечето семейства у нас на Бъдни вечер се похапват постни ястия – част от традицията. За солени ястия идеите са безкрайни, но какви са най-характерните сладкиши за различни европейски държави по Коледа? Различни ли са от нашите, българските традиции?

1. Англия – тази страна е станала синоним на думата пудинг и съвсем естествено дори през това време на годината англичаните не изневеряват на този десерт. Традицията повелява домакинята да сложи в коледния пудинг монета от 6 пенса. Всеки от семейството помага за направата му като носи различна съставка, която е необходима за десерта.

Коледен пудунг

При поднасянето й си пожелава нещо. Приготвят пудинга цели две седмици преди празника и го оставят да престои на хладно до Коледа. Англичаните също обичат да приготвят за празника пайове, захаросани плодове и сладкиши с бадемов привкус.

2. Германия – сладкишът, който се приготвя традиционно в Германия се нарича щолен. Той е изцяло покрит с пудра захар. Други сладки, които се похапват по време на празника са шоколадени и захарни къщички, елхички, както и вафлени кори.

Щолен

3. Италия – тук на 24 и 25 декември има и още един празник освен Бъдни вечер и Коледа. Празнува се денят на дървото. За този празник традиционно италианците приготвят козуначена кифла. Коледният сладкиш пък се приготвя със стафиди, много орехи и се нарича панетоне.

4. Испания – традицията тук повелява на Коледа да се похапва вкусен сладкиш с мед и бадеми.

5. Холандия – в тази европейска държава не залагат особено на храненето със сладкиш по Коледа. Холандската традиция повелява в дворовете на къщите да бъде посипано с много бонбони и лакомства – това е знак, че белобрадия старец скоро ще дойде.

6. Гърция – южните ни съседи залагат по Коледа на баклава, която съдържа много канела и портокалови кори, както и сусам.

7. България – и понеже и ние сме част от Европа да отбележим, че у нас традицията повелява да се приготви тиквеник или по-известна в някои краища баница с тиква, орехчета и канела.

Виж повече

Рейтинг

3.4
Общо 16 гласували
5 3
4 5
3 5
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари