Премахване на ръжда с продукти от кухнята

Лимони

Много домакини използват какви ли не скъпи средства за почистване на жилището си от нечистотии и ръжда. Борбата с ръждата в кухнята и в банята се превръща в истинско изпитание за нервите на домакинята.

Трудно е да се отървете от ръждата, но не е невъзможно. За това могат да ви помогнат продуктите от кухнята ви. С помощта на сода за хляб можете да се справите с ръждата.

Нанесете малко сода върху ръждясалото място и търкайте с влажна гъба. Търкайте много леко и внимателно, за да не нараните с този абразивен материал повърхността, която чистите. След това оставете содата да подейства още десет минути и по-късно изтрийте със суха кърпа.

За да е още по-силно почистващото действие на содата, можете да усилите мощта му с лимонов сок. Така ръждата ще се премахне бързо и качествено. За да не се образува отново на същото място, редовно използвайте содов разтвор, с който третирате мястото.

Домакиня

Разтворете две супени лъжици в литър топла вода и измивайте с този разтвор мивките, ваната, крановете и душовете. Не забравяйте да изплакнете много добре.

В борбата с ръждата ще ви помогне също така и оцет. Ако трябва да почистите малък предмет от ръжда, просто го оставете за няколко минути в купичка, пълна с оцет. Когато видите, че ръждата е изчезнала, веднага извадете предмета от купата, изплакнете го и го подсушете.

Върху по-големи повърхности оцетът се нанася и се търка леко. След това се изплаква и се подсушава добре. Добре действа сместа от оцет и лимон. Те се смесват в равни пропорции и се използват или да се изтърка предмета с разтвора, или да се накисне в него.

Ако ръждата се окаже върху плат, със сок от лимон можете да изчистите ръждата. Залейте петното със сок, покрийте с друг плат или с марля и добре изгладете. След това отново залейте петното със сок и изплакнете плата.

Кетчуп и доматен сос, както и доматеното пюре също са в състояние да премахнат ръждата. Те премахват ръжда от метални предмети, но малцина знаят за това тяхно действие.

Почистващата съставка е натуралната киселина, която се съдържа в доматите. Методът за почистването е следният: нанася се сокът от домати или доматеното пюре върху петното и се измива с вода.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Даскала
Даскала
30.10.2015 20:59
Сода за хляб + лимонов сок и търкаш, добреее. Със същия успех може да ползвате чешмяна вода. Ама в 8 клас кой да погледне учебника по химия, по лесно да пишем глупости по сайтове и форуми.
3
1