ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Да съхраним свежестта на елхата за по-дълго

Да съхраним свежестта на елхата за по-дълго

Новогодишна елха

За да запазите елхата свежа и след Новогодишните празници, един-два дни преди да я сложите в стаята, изчистете долната част на ствола от кората. Използвайте голям нож, тесла или брадвичка, за да премахнете кората.

Натопете елхата в кофа с вода, в която сте добавили четири супени лъжици глицерин. Ако нямате глицерин, добавете три супени лъжици захар, това ще удължи свежестта на елхата за дълго време.

След като настъпи моментът, поставете елхата далече от радиатора, за да запази по-дълго празничния си вид. Въздухът в помещението, където стои зелената красавица, трябва да е прохладен, за да се задържи по-дълго. Ако нямате хладно помещение, проветрявайте от време на време, за да осигурите малко свеж въздух за горската гостенка.

Още преди да донесете елхата в дома си, изтръскайте я добре, за да паднат всички стари иглички, които така или иначе са готови да паднат всеки момент.

Ако сте я купили няколко дни преди Нова година, оставете я на балкона или на друго хладно място, за да очаква момента на украса. Така на празника тя ще бъде в най-добрия си вид, вместо с пожълтели и опадали иглички.

Коледно дръвче

Когато вкарвате елхата в топлото помещение, я увийте добре, за да се адаптира постепенно към температурата. Ако от студа я внесете направо в топлата стая, има голям риск след един или два дни всичките й иглички да опадат. Постепенната адаптация на елхата към температурата е гаранция, че игличките ще са дълго време свежи и зелени.

За да стои възможно по-дълго време новогодишната елха в дома ви зелена и свежа, намерете начин да я сложите така, че долната част на ствола й да е потопена във вода с подхранващ разтвор.

Съдът с вода може да е съвсем малък. Достатъчно е да добавите във водата щипка захар и едно натрошено хапче аспирин. Може да замените аспирина с една супена лъжица глицерин.

А ако ползвате изкуствена елха, задължително я почиствайте поне два пъти годишно от прах и преди да я украсите с играчки, я избършете с влажна кърпа. Не я мийте, защото може да се образува ръжда върху металния скелет на елхата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати